Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Журналисти изправени на съд в Турция заради статии и коментари за валутната криза

Снимка: Shutterstock

Турски съд обвини двама репортери на агенция "Блумбърг"  заради твърдения, че се опитали да саботират икономиката със статия за миналогодишната валутна криза, съобщи БГНЕС. Ако бъдат признати за виновни, ги грозят присъди до пет години затвор. Те са сред десетки обвиняеми по случая, които са писали шеги за валутната криза в Twitter.

Статията беше публикувана през август 2018 г. от агенция "Блумбърг" в ден, когато лирата загуби около една пета от стойността си спрямо долара. В материала се твърди, че турската агенция за банкова регулация, известна като BDDK, ще проведе спешна среща.

"Да се свика среща на BDDK беше нормално. Трудно ми е да разбера защо нашата публикация доведе до такава реакция", заяви пред съда Керим Каракая, който е изправен пред съдебен процес заедно с колегата си Феркан Ялънкалъч.

Други пък изглеждаха шокирани от това, че са били изправени пред магистратите във връзка с коментарите за срива в стойността на лирата, направени в Twitter.

"Ако аз и другите в тази зала можем да съсипем икономиката с туитове, тогава всички сме го закъсали", заяви един от подсъдимите Халит Токус.

22-годишен студент Билалчан Сагир също беше в съда заради туит, който гласял: "Съмнявам се в мозъка на всеки, който каже, че няма криза. Осъзнайте се.“ Пред съда той заяви: “Студент съм. Написах туитовете, но не зная как мога да повлияя на капиталовите пазари?“.

Новите изслушания по процеса ще са на 17 януари.

още от Общество