нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Български учен направи важно откритие в борбата с морбили

Shutterstock

Откритие на млад български учен е в помощ на световната наука в борбата с морбили. Велислава Петрова доказа, че вирусът изтрива паметта на имунната система и я връща в състоянието на новородено. Изследването е проведено в института „Сангер” – един от трите най-големи центрове за генетични изследвания. Оказва се, че вирусът въздейства на две нива – изтрива имунната памет и ограничава способността й да разпознава нови инфекции, информира btv.bg.

„От много години се знае, че вирусът на морбили може да инфектира имунната ни система, но не се знае защо това се случва по начин, по който след това сме податливи към други заболявания. И всъщност вирусът на морбили е един от най-инфекциозните, една от най-големите заплахи за човечеството преди да е изработена ваксина срещу него”, разказва младият учен Велислава Петрова.

По думите й вирусът на морбили предизвиква имунна амнезия, инфектирайки клетките на имунната система. Тялото ни разпознава, че те са заразени и започва тяхното унищожение. Учените обаче намират отражение и върху други имунни клетки, които не са отговорни за имунната памет.

Велислава Петрова защитава докторантурата си през 2017 г. След това печели стипендия на ректора на Кеймбридж в сферата на глобалното здраве. Работи по проект за доставяне на мобилни лаборатории за тестване на различни инфекции в отдалечение региони на Африка.

От октомври работи по проект на Програмата на ООН за борба с ХИВ и СПИН, чиято цел да е помогне за развитие на устойчиво здравеопазване в Африка.  

още по темата
още от Открития