нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ДНК-то не предопределя здравето и съдбата

Снимка: Gettyimages

В повечето случаи гените ни имат по-малко от пет процента общо с риска от развитие на определена болест, показват нови изследвания на учените от университета в Алберта.

В най-големия метаанализ, провеждан някога, учените са разгледали две десетилетия данни от проучвания, които изследват връзката между общи генетични мутации и различни заболявания и състояния. Резултатите показват, че връзките между повечето заболявания и генетиката са колебливи в голяма част от случаите, съобщава Neurosciencenews.

„Най-просто казано, ДНК-то не е вашата съдба, а често срещаните генни мутации са негодни за прогнозиране на болести“, казва Дейвид Уишарт, професор в катедрата по биологични науки на Университета в Алберта и съавтор на изследването. „По-голямата част от болестите, включително много видове рак, диабет и болестта на Алцхаймер, имат генетичен принос от 5 до 10 процента в най-добрия случай“.

Проучването също така подчертава някои забележителни изключения, включително болестта на Крон, цьолиакия и макулна дегенерация, които имат генетичен принос от около 40 до 50 процента.

„Въпреки тези редки изключения, става все по-ясно, че причините за развиване на повечето заболявания възникват от метаболизма, околната среда, начина ви на живот или излагането на различни видове хранителни вещества, химикали, бактерии или вируси“, обясни Уишарт.

Той и неговите сътрудници в научните изследвания предполагат, че измерването на метаболити, химикали, протеини или микробиома осигуряват много по-точна мярка за риска от заболяване и възможност за поставяне на по-точна за диагноза. Откритията са изправени срещу много на брой съвременни генетични тестове, които предполагат, че именно то може точно да предскаже рисковете за заболяване.

„Ако искате да имате точна представа за вашето здраве, склонността ви към дадено заболяване и какво можете да направите за това, по-добре е да измерите метаболитите, микробите или протеините си, не вашите гени“, добавя Уисхарт , „Това изследване също подчертава необходимостта да разберем вредите от околната среда и качеството на храните, въздуха и водата, които консумираме“.

още от Открития