Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мистериозни структури в Испания възродиха мита за Атлантида

Национален парк "Доняна". 

Снимка: Iulius Agency/ Shutterstock

Недалеч от плажовете на южна Испания, в местните блатисти райони, откриваме множество странни кръгови структури. Сякаш някога тук е съществувала древна и отдавна изгубена цивилизация. Повечето таблоиди побързаха да излязат със заглавия от типа на „Възможно ли е това да е отдавна изгубения град Атлантида?“. Едва ли. Археологическата находка обаче повдига някои наистина интересни въпроси.

Откритието е направено благодарение на дългогодишни сателитни проучвания, направени от археолозите от „Мерлин Бъроуз“ във Великобритания, както става ясно и от забележително заснетия документален филм на Ingenio Films, наречен Atlantica. Можете да видите неговия трейлър по-долу.

След като правят редица сателитни проучвания и въздушни снимки на крайбрежния район и блатата около национален парк „Доняна“, учените откриват доказателства за наличието на дузина скрити кръгови форми. Те се натъкват и на множество морски руини. Според създателите на филма това са „конкретни доказателства за съществуването на Атлантида“ (първоначалните твърдения за изгубения град говорят за големи кръгови структури, които са станали жертва на природните елементи).

„За първи път в историята – присъединете се към нашия екип, който открива действителните останки на митичната империя на Атлантида – казват още създателите на Atlantica. – Намерихме артефакти, които пасват и до най-дребния детайл на описанията, които Платон прави на Атлантида.“

Разбира се, това са наистина грандиозни твърдения, които не са подкрепени от каквито и да било научни археологически разкопки. Но дори и те да бяха факт, пак щеше да има доволно голямо поле за съмнения.

Митът за Атлантида се заражда благодарение на писанията на древногръцкия философ Платон. В диалозите „Тимей“ и „Критий“ от IV в. пр. Хр. той говори за мистериозна водна цивилизация, която е била в разцвета си около 9000 г. преди неговото време. Платон дори отбелязва, че Атлантида се е намирала „под Херкулесовите стълбове“ – днешния Гибралтарски проток между Северна Африка и Испания.

Прочетете целия материал на сайта на Obekti.bg.

още от Открития