нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Откриха 3D географска карта на 4000 години

Снимка: Национален институт за превантивни археологически изследвания, Франция

Парче скала от бронзовата епоха може да се окаже най-старата триизмерна карта в Европа. Плочата с размери 2 метра на 1.5 метра, която е открита за първи път през 1900 г., бе намерена отново в изба в замък във Франция през 2014 г., пише „Би Би Си“.

Археолози, които са изучавали модели, гравирани върху 4000-годишния камък, казват, че вярват, че маркировките представляват карта на район от западната част на Бретан. Според тях това прави камъка най-старата 3D карта на познато географско място в Европа.

Скалата датира от ранната бронзова епоха, между 1900 г. и 1650 г. пр. н. е., и е открита за първи път през 1900 г. по време на разкопки на праисторическо гробище в Бретан от местния археолог Пол дьо Шателие. След това обаче прекарва повече от век в дома му, преди да бъде преоткрита през 2014 година.

Според д-р Клемент Николас от университета в Борнмът по света има няколко подобни карти, издълбани в камък, но те са само интерпретации, докато това е първият път, в който карта запечатва облика на един район в определен мащаб.

още от Открития