Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Разкриха тайната на златото

Снимка: Shutterstock

Международна група учени хвърли светлина върху една от най-интригуващите тайни от древни времена - произхода на златото. Благородният метал стига до повърхността на планетата от нейните дълбини и по-точно - от земната мантия, посочват те в научен доклад, публикуван наскоро в списание Nature Communications, съобщава EurekAlert.

Определена съвкупност от процеси в недрата на планетата способства образуването и концентрацията на драгоценния метал. Изследователите са открили и доказателства за тази хипотеза в аржентинска Патагония - един от най-големите златоносни региони на планетата, чиито златни находища все още се експлоатират. Концентрацията на злато в земната кора там е особено висока и учените решили да изяснят защо находищата на благородни метали са ограничени в конкретни региони. Според тях земната мантия под тези региони е уникална и генерира златни жили на повърхността на Земята благодарение на процеси във вътрешността й. Земната мантия е слоят, който отделя ядрото от най-външната обвивка - земната кора и горната й граница се намира на около 17 километра под дъното на океаните и на около 70 километра под континентите. "Тези разстояния са недостъпни за изследване, но можем да правим някои изводи за състава на земната мантия благодарение на вулканичните изригвания, които съдържат и фрагменти , т.нар. ксенолити от този земен слой", казват учените. Те са успели да извлекат и изследват рядко срещани ксенолити, формирани в земната мантия и изхвърлени на повърхността на земята. Именно в тях, учените са открили златни частици с дебелината на човешки косъм, въз основа на което са изградили и хипотезата си.

"Полезните изкопаеми, които поддържат нашите икономики, са разположени в земната кора. И макар човечеството да е експерт в използването им, за техния произход знаем все още твърде малко. Търсенето на злато е стимулирало миграции, експедиции и дори войни, но произходът на благородния метал е един от основните въпроси в областта на генезиса на полезните изкопаеми", отбелязват изследователите.

още от Открития