нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Учени откриха нов предвестник на ранна смърт

Снимка: Getty Images

Нов индикатор за евентуален риск от ранна смърт откриха учени от университета в Копенхаген. Те са установили, че ниската концентрация на лимфоцити в кръвта има връзка с повишения риск от ранна смърт.

Лимфоцитите са част от групата на клетките на имунната система, които защитават организма. Така например, при инфекция, те се мобилизират, за да се борят с болестта и тогава се наблюдава повишаване на нивата им. Затова и едно от стандартните изследвания при заболявания от общ характер е назначаване на кръвна картина, в която лекарите проследяват и нивата на лимфоцитите. Датските учени обаче изследват обратната взаимовръзка - какво означава намалено далеч под нормите ниво на тези клетки.

Те проверили данните на 108 135 души в широк възрастов диапазон от 20 до 100 годишна възраст, събирани от 2003 г. до 2015 г. Учените са направили задълбочен анализ на данните, сред които отчели възраст, пол, консумация на тютюн и алкохол, телесно тегло, прекарани скорошни инфекции, диабет, стойности на кръвно налягане, специфични кръвни показатели, а също и показатели за образование, доходи и физическа активност на респондентите. В изследването също така специално се отбелязва, че за времето от 2003 до 2015 г. починалите от общо изследвания брой хора са 10 372 души.

При крайния анализ на данните се оказало, че рискът от смърт, независимо от каквито и да е причини, при индивиди с нисък брой на лимфоцитите е увеличен с 60%. А рискът от рак, сърдечно-съдови, респираторни заболявания и различни инфекции е 1,5-2,8 пъти по-голям. Според учените идентифицираната връзка се дължи на отслабване на устойчивостта на организма, което е особено вярно за възрастните хора, при които нивото на лимфоцитите намалява по естествен път със стареенето.

 

 

още по темата
още от Открития