122 депутати извадиха машинното гласуване от изборите за кметове и парламент

122 депутати извадиха машинното гласуване от изборите за кметове и парламент

122 депутати извадиха машинното гласуване от изборите за кметове и парламент

Целта на днешното извънредно свикано заседание на парламента е изпълнена - депутатите приеха на първо четене промените в изборното законодателство, с които се отменя машинното гласуване за местни и парламентарни избори. От гласували 219 народни представители 122 бяха "за" бяха, "против" - 96 и един "въздържал се".

Освен това депутатите приеха и поправка за експресни ремонти, според която предложения за промени могат да са правят в максимално кратък срок от три дни между първо и второ четене на Изборния кодекс. 

В хода на дебатите Георги Марков от ГЕРБ се обърна към опозицията с думите: "Вие сте обсебени от идеята за машинно гласуване и аз ви разбирам. Много пъти загубихте избори. От пленум на пленум, от конгрес на конгрес - и нито един път не си направихте равносметка за вашите грешки. Вие считате, че тези перманентни победи на ГЕРБ се дължат на манипулация на вота", предаде БТА.

Валери Симеонов пък припомни, че въвеждането на машинното гласуване е било инициирано от реформаторите в качеството им на коалиционни партньори на ГЕРБ през 2015 г. "Машинното гласуване бе наложено от партньорите на ГЕРБ - Реформаторският блок. По това време БСП беше против", коментира Симеонов

Според него истинският проблем не е дали да има или няма машинно гласуване, а как ще се проведат тези избори, ще има ли членове за секционните комисии, тъй като по думите му хората масово се отказват. „За 100 лева няма и да дойдат!”, отсече той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ