Министър Аврамова: 2 стотинки ще е максималното поскъпване на храните заради тол системата

Министър Аврамова: 2 стотинки ще е максималното поскъпване на храните заради тол системата

Министър Аврамова: 2 стотинки ще е максималното поскъпване на храните заради тол системата

„За 6050 километра ще се дължи толтакса като има предложени за обществено обсъждане тарифи. Максималното поскъпване на цените на храните ще бъде 2 стотинки. Очакваме новата тол системата да осигури постоянен източник на средства за ремонт на пътищата. Системата трябва да влезе в търговска експлоатация до 1 март 2020 г.“ Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, цитирана от БНТ.

По думите й новият модел отразява принципа на справедливост както към превозвачите, така и към обществото като цяло. В момента 2/3 от приходите от винетки са от леките автомобили.

„Задачата на тол системата е пътната инфраструктура да започне да се самоиздържа. На 16 август започна техническата експлоатация на тол системата“, похвали се регионалният министър.

И припомни страховете около пускането в продажба на електронните винетки, което е факт от една година насам.

„Днес продажбата на електронни винетки върви добре. Това се дължи на всички, които работят в националното тол управление и на 105 екипа. Към 30 ноември са продадени над 7 милиона винетки на стойност над 300 милиона лева“, отчете министър Петя Аврамова.

От Световната банка пък се похвалиха с 5-годишно сътрудничество с България в пътния сектор, изтъквайки че транспортът е от важно значение за икономическото развитие.

„Решихме да подпомогнем гладкото имплементиране на тази тол система. Следваме принципа - по-тежките превозни средства трябва да заплащат най-много. Щастливи сме, че можем да ви запознаем с най-добрите практики, защото транспортната инфраструктура е важна“, коментира Хатем Шабани, постоянен представител на Световната банка у нас.

„Въвеждането на тол системата не е самоцел. Досега в България са инвестирани огромни ресурси за изграждане на пътна инфраструктура. Оттук насетне това ще е ангажимент на правителството, данъкоплатците и тези, които ползват пътищата. Настоявахме от евровинетката да бъдат изключени автомобили и мини бусове. През следващите години това ще бъде основният приход за изграждане и поддържане на инфраструктурата“, коментира министърът на транспорта Росен Желязков.  

„Агенция „Пътна инфраструктура“, като оператор на Електронната система за събиране на пътни такси, няма причини да отлага старта на тол системата по-късно от 1 март 2020 година“, обяви проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ