нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Още една непредсказуема година в туризма?

Снимка от профила на премиера Бойко Борисов във Фейсбук

2021 г. се очертава да бъде втората най-непредсказуема и предизвикателна година в туризма след 2020 г. Това заяви на брифинг вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която проведе среща с турския си колега Мехмет Ерсой. 

Николова посочи, че очакванията са пътуванията да изглеждат по-различно, отколкото преди пандемията, а в бъдеще популярността на дестинациите да бъде продиктувана от това колко добре държавите и регионите контролират коронавируса. 

„Предпазните мерки, които са налице, и начинът за справяне с коронакризата ще дадат сигурност на туристите, че избраната от тях дестинация ще е безопасна. За съжаление, това може да доведе и до пренастройване на предпочитанията и любими и търсени туристически дестинации, които да били популярни преди пандемията, да бъдат поставени на заден план. Туроператорите ще трябва да проявят изобретателност и въображение като проектират маршрути, които избягват претоварените туристически зони, тъй като пандемията наложи клиентите да очакват по-обмислен подход към самия дизайн на пътуванията“, посочи министърът на туризма. „За нас като регион на Балканите е важно да привличаме туристи, гарантирайки тяхната сигурност, безопасност и развлечение“, добави тя. 

Специално за Турция, посочи Николова, пътуванията с цел туризъм през миналата година в България са близо 300 000. Налице е спад от 50%, спрямо 2019 г., който е напълно обясним с ефектите от пандемията. „За турските граждани най-популярните дестинации си остават българските погранични райони, Столична община, планинските ни курорти като Банско, Пампорово и Чепеларе, морските ни центрове като Варна, Бургас и др. От друга страна, за българските граждани Турция си остава номер 1 пазар за изходящ туризъм. През 2019 г. са регистрирани над 1,6 млн. пътувания на българи в страната“, допълни тя. 

„Заради разразилата се световна здравна криза през изминалата година се наблюдава значителен спад в туристическия поток между България и Турция. Убеден съм, че тенденцията ще бъде преодоляна след отминаване на опасността от COVID-19“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой. 

Премиерът отбеляза, че е от голямо значение провеждането на Първата сесия на българо-турската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която бе отложена поради пандемията.

„Двустранните икономически отношения и общите проекти, които са от взаимен интерес, ще допринесат за засилването на връзките между България и Турция като цяло“, изтъкна министър-председателят Борисов. В този контекст действията на българската държава са насочени към стимулиране на развитието на туризма и контактите между бизнес средите на двете страни.

Борисов акцентира, че Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и ключов партньор на ЕС в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие и животновъдство, търговия, икономика и др.

„България и Турция имат традиционно добри отношения, като винаги сме се стремели да намираме решение на въпросите в духа на добросъседство и взаимно уважение“, категоричен бе Борисов. Той подчерта, че страната ни оценява значителната миграционна тежест и рисковете, пред които е изправена Турция, приемайки над 3,7 милиона мигранти и бежанци на територията си, особено с оглед на общата ситуация, породена от COVID-19.

Премиерът добави, че България подкрепя диалога с Анкара и винаги е настоявала ЕС да поддържа каналите за комуникация с Турция отворени. 

още от Политика