45 партии още не са подали финансови отчети

45 партии още не са подали финансови отчети

45 партии още не са подали финансови отчети

Удълженият срок за подаването на финансовите отчети за 2019 г. от политическите партии изтича на 15 юни, напомнят от Сметната палата. До днес 84 партии са подали отчетите си, а действащите партии са 129. 

Съгласно Закона за политическите партии финансовите отчети за предходната година следва да се представят от политическите партии до 31 март на текущата година, но срокът бе удължен заради извънредната ситуация във връзка с мерките срещу разпространението на COVID-19. Това задължение се отнася за всички регистрирани партии, които не са прекратили дейността си с влязло в сила решение на Софийския градски съд.

Заедно с финансовите си отчети за 2019 г. партиите трябва да подадат в Сметната палата и декларациите по образец със списъци на физическите лица, юридическите лица и едноличните търговци, направили дарения. Отчетите трябва да се представят на хартиен и електронен носител. Ако, обаче, той не отговаря на изискванията – съдържание и начин на представяне, както и когато не е придружен с декларацията със списъка на дарителите, се смята за неподаден. 

До 30 юни Сметната палата ще публикува представените финансови отчети на партиите за 2019 г., както и списъците на дарителите им, наименованията на партиите, които не са подали отчети в срок, както и списък на партиите, получили държавна субсидия през предходната година.

За непредставяне в срок на годишните финансови отчети ще се налага имуществена санкция на политическата партия в размер от 5 000 до 10 000 лв., както и загубване правото на държавна субсидия до провеждането на следващи избори за народни представители. Заложена е и възможност за още по-тежка санкция - Софийският градски съд да постанови разпускане на политическата партия, когато не са представени в Сметната палата годишни финансови отчети за две последователни години. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ