нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

500 българи са се върнали у нас за последните две седмици с помощта на МВнР, 196-ма още са зад граница

Снимка: Shutterstock

„Близо 500 български граждани са се върнали в страната със съдействието на МВнР за последните две седмици. Поддържаме непрекъсната връзка с нашите мисии зад граница като идеята е да бъде осъществена връзка с други българи, които искат да се върнат. Има и туристи, има и граждани, които са на обучение, които работят“. Това заяви в ефира на bTV зам.-министърът на външните работи Петко Дойков.

По думите му, голяма част от туристическите ни групи вече са прибрани, но има и изключения. Утре се очаква да пристигнат пет човека от Филипините. Те са били част от по-голяма група, която е заминала преди да се разгърне кризата с COVID-19. Придвижват се и нещата за прибирането на 11 българи от Сенегал, които са били изпратени по работа. 180 души от Испания също чакат възможност да се приберат. Сред тях има студенти, които са заминали по програмата „Еразъм“, но впоследствие тя е била отменена.

По отношение на колоната от камиони до границата с Турция, Петко Дойков увери, че се работи с всички ангажирани институции, както и с турската страна, за да не се стигне до хуманитарна криза.

 

още по темата
още от Политика