Аферата "Ес Ен Се-Лавален" свали политическия рейтинг на премиера на Канада

Аферата Ес Ен Се-Лавален свали политическия рейтинг на премиера на Канада

Аферата "Ес Ен Се-Лавален" свали политическия рейтинг на премиера на Канада

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо се бори с политическа криза след като двама министри от неговата партия го обвиниха в намеса в наказателно дело, свързано с влиятелна компания.

По-рано бившата канадска министърка на правосъдието разпространи направен тайно аудиозапис от разговор, в подкрепа на обвиненията си, че премиерът Джъстин Трюдо е оказал намеса в съдебно дело в Канада. Джоди Уилсън-Рейбоулд подаде оставка през февруари, след като обвини Трюдо и приближените му, че са упражнили над нея недопустим натиск и са ѝ отправили заплахи, за да се застъпи пред прокуратурата в полза на компанията "Ес Ен Се-Лавален" и да не допусне съдебно разследване срещу нея.

Скандалът стана известен като аферата "Ес Ен Се-Лавален". 

Уилсън-Рейбоулд предостави в парламентарна комисия, разследваща този казус, документи, сред които 17-минутния запис от телефонния разговор с високопоставен държавен служител на име Майкъл Уърник. В него Уърник казва, че Трюдо "ще иска да постигне целите си по един или друг начин" и "иска правителството да направи всичко възможно да избегне загубата на 9000 работни места", колкото са канадските служители на компанията. Малко след това Уилсън-Рейбоулд отговаря, че разговорът е "абсолютно неподходящ и че това представлява политическа намеса" и "нарушава конституционния принцип за независимост на съдебната власт".

Уилсън-Рейбоулд и Джейн Филот вече напуснаха кабинета на Трюдо във връзка с аферата, но днес освен това бяха изгонени и от Либералната партия на Трюдо, няколко месеца преди изборите в Канада, предава Би Би Си. 

Обвиненията хвърлиха сянка върху управлението на Трюдо. Андрю Шийр, лидерът на опозиционната партия на Консерваторите, заяви, че премиерът е "предал правосъдието", като е отстранил двe лица, разгласили публично информация за корупционна практика. 

Аферата "Ес Ен Се-Лавален": За какво става дума

Канадската компания SNC-Lavalin е обвинена, че е подкупвала държавни лица в Либия, за да печели договори по време на режима на Муамар Кадафи. SNC-Lavalin открито лобира за съдебно споразумение, което ще ѝ позволи да избегне съдебно преследване и вместо това да понесе алтернативни санкции или мерки, като глоба. 

Бившият правосъден министър Уилсън-Рейбоулд заяви, че членове на вътрешния кръг на Трюдо са оказали натиск върху нея да сключи сделка и когато не го е направила, е била премахната от позицията си на правосъден министър. 

Премиерът Джъстин Трюдо обаче отрече да има нередности, свързани с него или назначените от него официални лица. 

Политическият спор трае от няколко седмици и доведе до остър спад на популярността на Трюдо в Канада, според допитвания, проведени няколко месеца преди изборите в страната. 

Трюдо заяви, че гони двете жени от политическата партия, за да сложи край на вътрешните борби, които се зарече да спре когато бе избран през 2014 г. 

"Гражданските войни в партиите са увреждащи, защото дават сигнали на канадците, че ни е грижа повече за нас самите, отколкото за тях", коментира той вчера. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ