Аферата „Скрипал“: НАТО укрепва системата за колективна сигурност

Аферата „Скрипал“: НАТО укрепва системата за колективна сигурност

Аферата „Скрипал“: НАТО укрепва системата за колективна сигурност

НАТО започва най-мащабното укрепване на колективната си сигурност от времето на студената война в отговор на нападението с бойно нервно-паралитично вещество в Солсбъри срещу бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той направи изявлението след среща с британския външен министър Борис Джонсън, който е в Брюксел, за да търси подкрепата на НАТО и Евросъюза по случая с отровения бивш руски шпионин, уточнява Би Би Си.

Столтенберг напомни, че НАТО е изпратила тактически групи в страните по източните си граници, утроила е броя на силите за бързо реагиране, както и че европейските страни и Канада са увеличили разходите си за отбрана.

По-рано Джонсън нарече „все по-абсурдни“ изявленията на Москва, която отрича да е замесена в покушението срещу Скрипал.

Скрипал и дъщеря му Юлия са отровени с руското бойно нервно-паралитично вещество от типа „Новичок“, установи разследването.

Вчера Джонсън се срещна с всички външни министри на страните от ЕС, които са заявили безусловната си солидарност с Великобритания.

ЕС е шокиран от нападението с руското бойно вещество, подобно нападение се случва за пръв път на европейска земя през последните 70 години, се казва в съвместното им изявление. За разлика от случая с отровения с радиоактивен полоний Александър Литвиненко, сега отровното вещество е било в контакт не само с мишените на покушението, а и с десетки хора.

Министрите от ЕС призоваха Москва да сътрудничи на британското разследване. Кремъл вече изрази готовност да сътрудничи, ако му предадат материалите по делото и образци от отровното вещество.

Съветът на ЕС по международни отношения заяви, че се отнася извънредно сериозно към изводите на правителството на Великобритания, че е повече от вероятно Русия да има отношение към нападението. Европейските министри призоваха Русия да отговори без бавене на въпросите на Великобритания и международната общност и  незабавно да даде пълна информация за програмата „Новичок“.

Според Борис Джонсън отравянето на Скрипал не е единичен случай, а пореден пример за безразсъдното поведение на руската държава. По думите му това поведение продължава от дълги години и включва анексията на Крим, кибератаките и намесата във войната в Сирия.

Столтенберг също подчерта, че за пръв път на територията на НАТО се използва бойно отровно вещество и това показва пълното пренебрежение към човешкия живот, както и недопустимо нарушение на международните норми и правила.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ