Ахладова: Промени в Изборния кодекс два месеца преди изборите е неудачен вариант

Ахладова: Промени в Изборния кодекс два месеца преди изборите е неудачен вариант

Ахладова: Промени в Изборния кодекс два месеца преди изборите е неудачен вариант

Промени в Изборния кодекс два месеца преди изборите е абсолютно неудачен вариант. Това заяви в ефира на БНТ министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Според нея, това няма да бъде оценено положително от европейските ни партньори относно изборния процес. 

По думите ѝ, правосъдното министерство е разработило и внесло в Народното събрание законодателни изменения, с които се предалага да отпадне гражданството срещу краткосрочни инвестиции. "В момента в Народното събрание тези предложения се обсъждат, както и направените от депутатите изменения за увеличаване на контрола върху даването на такива инвестиции. България ще предприеме съответните стъпки за премахване или по-голям контрол на получаването на гражданство срещи инвестиции", заяви Ахладова. 

Според министърът на правосъдието, доверието е съдебната система ще се върне бавно и поетапно. "Електронното правосъдие и въвеждането на Единната система за съдилищата, както и внедряването на Единния портал за електронно правосъдие, всичко това ще повиши прозрачността и доверието на гражданите. Във всеки един момент гражданинът ще може да отвори на компютъра си делото си и може да види дали и защо се бави делото му. Това би повишило доверието му и няма да има съмнения в съда, а ще знае какво се случва. Другото нещо, което ще повиши доверието, е електронното връчване на съобщения, призовки и книжа", посочи министърът. 

Ахладова коментира още, че България работи активно за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор. "Главният прокурор в България се назначава от Пленума на ВСС. С последните изменения в Закона за съдебната власт беше предвидена процедура, с която със 17 гласа се назначават не само главният прокурор, но и председателите на ВКС и на ВАС. Това е мнозинството във ВСС, което определя тримата големи в съдебната система. Тази система на избор беше много добре обсъждана с Венецианската комисия и много европейски организации и беше одобрена. Не знам какви са притесненията на ЕП по отношение на избора на тримата големи, но в някои държави това не се осъществява от независим орган, а България е една от малкото държави, където това става от независим орган, какъвто е ВСС", посочи тя. 

Според нея, проблемът е в това, че в Европа няма аналог на такава фигура. "В никоя европейска държава не е предвиден такъв механизъм – да има разследващ прокурор на главния прокурор. Другият проблем е конституционен и затова този проблем не е решен толкова години. Съветът на Европа е категоричен, че такъв механизъм следва да бъде изработен в рамките на Конституцията", поясни министър Ахладова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ