Алфа Рисърч: Кирил Петков и Асен Василев получават подкрепата на 9% от избирателите

Алфа Рисърч: Кирил Петков и Асен Василев получават подкрепата на 9% от избирателите

Алфа Рисърч: Кирил Петков и Асен Василев получават подкрепата на 9% от избирателите

Партията на доскорошните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев ще получи 9% от решилите да гласуват на следващите избори. Това показва анализ на „Алфа Рисърч“, който е проведен в периода 8-15 септември и в който са взели участие 1017 пълнолетни граждани.

[[{"fid":"380418","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":747,"width":1086,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

„На тази база може да се смята, че този проект категорично се цели в резултат не по-малък от „десятка“, но дали ще запази това ниво, или ще бележи по-големи флуктуации надолу или нагоре, ще зависи от поне няколко ключови фактора – политическата плътност и интегритет на конкурентните политически сили, усещането за автентичност на новата партия и от това как този нов звезден отбор ще си партнира и подава топката с президентския отбор“, коментират от социологическата агенция.

Новият  политически проект вещае поне няколко труса в сега действащите политически субекти: най-голяма се очертава щетата за „Изправи се.БГ!Ние идваме!“, които идването на Харвард потапя под бариерата. На второ място, засилва и без друго започналата ерозия в ИТН, които могат да паднат до трета-четвърта позиция. На трето, прекъсва възходящият тренд при Демократична България. И на четвърто, може да разклати периферията на системните партии, прогнозират от Алфа Рисърч.

Според данните партията на Станислав Трифонов ще загуби най-много подкрепа спрямо изборите от 11 юли. Тогава за нея гласуваха 24%, докато сега подкрепа са изказали 17% от анкетираните.

Според проучването първа партия ще е ГЕРБ с 21%. Тя взе 23,5% на изборите през юли.

Според „Алфа Рисърч“ подкрепата за БСП ще се увеличи от 13% на изборите на 16,5% спрямо сегашните нагалси.

Демократична България също увеличава подкрепата – от 12,6% на изборите на 13,2% сега.

Проектът на Мая Манолова „Изправи се! Ние идваме“ получава 4% подкрепа и е на ръба да не влезе в следващия парламент. На изборите 5% от гласоподавателите подкрепиха тази партия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ