Американците се тревожат от вероятна чужда намеса в президентските избори

Американците се тревожат от вероятна чужда намеса в президентските избори

Американците се тревожат от вероятна чужда намеса в президентските избори

Мнозинството от американците се притесняват, че чуждо правителство може да се намеси по някакъв начин в президентските избори в САЩ през 2020 г. - чрез подправяне на изборните резултати, чрез кражба на информация или чрез влияние върху кандидатите и върху мнението на избирателите. Това сочи проучване, проведено от Асошиейтед прес съвместно с Центъра за изследване на общественото мнение при Чикагския университет.

Проучването констатира, че привържениците на Демократическата партия хранят далеч повече и в по-голяма степен такива опасения, но и те, и републиканците споделят поне някакви опасения от намеса.

Анкетираните били запитани как се отнасят към опитите на други държави да влияят върху изхода на изборите в САЩ по някой от следните 4 метода: въздействие върху използваните при гласуването системи, влияние върху мнението на избирателите за кандидатите и върху самите кандидати, а също и кражбите на информация от политиците или партиите. Във всеки от 4-те случая, от 47 до 50 на сто от анкетираните казали, че изпитват много дълбоко безпокойство относно тази възможност. От 28 до 30 на сто отговорили, че са притеснени в известна степен. От 12 до 24 процента казали, че това почти или никак не ги вълнува, инфомрира БТА.

При обобщение на данните 63 процента от анкетираните изказали дълбоко безпокойство относно възможността да бъде използван поне един от посочените методи за намеса в изборите. Социолозите констатирали, че демократите се отнасят към този проблем значително по-сериозно, отколкото републиканците.

38 процента от участниците в допитването заявили, че одобряват начина, по който президентът Доналд Тръмп изпълнява своите задължения. На противоположното мнение били 60 процента.

В допитването по телефона са участвали 1116 души, имащи право на глас, от цялата страна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ