Американски съдия: Тръмп не може да пренапише имиграционните закони

Американски съдия: Тръмп не може да пренапише имиграционните закони

Американски съдия: Тръмп не може да пренапише имиграционните закони

Американски федерален съдия блокира заповедта, издадена от президента Доналд Тръмп да се отказва убежище на мигранти, прекосили незаконно южната граница на САЩ, съобщава ВВС.

Американският окръжен съдия Джон Тигър от Сан Франциско издаде заповед за временно ограничаване на заповедта, след като изслуша аргументи от групи за граждански права.

По-рано този месец Доналд Тръмп подписа заповед да не се дава убежище на мигранти, които пресичат границата незаконно. Президентът на САЩ се аргументира със загриженост за националния интерес в отговор на керавана мигранти, който се движи към мексиканстата граница на страната. 

Групи за граждански права, настояващи че решението е незаконно, отнесоха случая в Сан Франциско.

В своето решение съдията Тигар заяви, че действащото законодателство ясно показва, че всеки чужденец, пристигащ в САЩ "независимо дали е на точно обозначените за целта места", може да подаде молба за убежище.

"Какъвто и да е обхватът на авторитета на президента, той не може да пренапише имиграционните закони, за да наложи условие, което Конгресът изрично е забранил", добави още Тигър.

Преди дни друг федерален съдия възстанови акредитацията на репортера от CNN Джим Акоста, отхвърляки забраната на Тръмп журалистът да посещава Белия дом за неопределено време, заради неудобните въпроси, които засегнаха президента по време на публичен брифинг.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ