Американският министър на отбраната Джим Матис подаде оставка

Американският министър на отбраната Джим Матис подаде оставка

Американският министър на отбраната Джим Матис подаде оставка

В писмо до Доналд Тръмп, в което обявява оставката си, американският министър на отбраната Джим Матис посочва, че напуска правителството заради разногласия с президента, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Тъй като сте в правото си да имате министър на отбраната, чиито възгледи са по-близки до вашите, смятам за правилно да се оттегля", пише бившият генерал от морската пехота, ден след като Тръмп обяви предстоящо изтегляне на американските военни от Сирия - нещо, за което Матис беше категорично против, отбелязва Франс прес.

Срокът ми на тази длъжност приключва на 28 февруари 2019 г., което ще даде достатъчно време за издигане на нов кандидат за нея и за утвърждаването му, посочва в писмото Матис, цитиран от ТАСС.

Смятам, че трябва да подхождаме твърдо и недвусмислено към онези страни, чиито стратегически интереси се пресичат все по-напрегнато с нашите, каза Матис, сочейки Китай и Русия.

Разбиранията ми, че към съюзниците трябва да се отнасяме с уважение, като наред с това сме проницателни както по отношение на злонамерените сили, така и на стратегическите съперници, са оформени в резултат на 40-годишният ми опит в тази област, отбелязва Матис, цитиран от ДПА.

Трябва да направим всичко възможно да развиваме международен ред, който благоприятства максимално нашата сигурност, благосъстояние и ценности, а за да постигнем това, разчитаме на солидарността в нашите съюзи, изтъква той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ