Анджей Дуда води в президентските избори в Полша

Анджей Дуда води в президентските избори в Полша

Анджей Дуда води в президентските избори в Полша

Президентът на Полша Анджей Дуда води в първия кръг от президентските избори, показват частични резултати. Той обаче не успява да получи над 50 процента, за да избегне втори тур на 12 юли, съобщи Ройтерс.

Дуда, който е съюзник на управляващата партия "Право и справедливост", е получил подкрепата на 45,73 процента от гласувалите вчера, сочат неокончателни резултати от 82,2 процента от избирателните окръзи.

Либералният кмет на Варшава Рафал Тшасковски, кандидатът на най-голямата опозиционна партия "Гражданска платформа", е на второ място с 28,51 процента, предаде БТА.

Преизбирането на Дуда на президентския пост е от ключово значение за "Право и справедливост" и прилагането на консервативната политическа програма на полската управляваща партия, отбелязва Ройтерс. Част от тази програма са и реформите, за които Европейският съюз заяви, че поставят под въпрос независимостта на съдебната власт в Полша. Съгласно полската конституция президентът има право да налага вето на законите и Тшасковски изрази решимостта си да сложи край на реформите на "Право и справедливост", които, според него, подронват демокрацията.

Окончателните резултати от днешното гласуване ще бъдат оповестени по-късно тази седмица.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ