Ангела Меркел бе преизбрана за канцлер на Германия

Ангела Меркел бе преизбрана за канцлер на Германия

Ангела Меркел бе преизбрана за канцлер на Германия

Германският Бундестаг преизбра Ангела Меркел за канцлер на Германия за четвърти пореден път, предаде Си Ен Ен.

Гласуването в парламента сложи край на почти шестмесечната политическа криза в страната, след като воденият от Меркел Християндемократически съюз (ХДС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се представиха по-слабо от очакваното на парламентарните избори през септември 2017 г.

В таен вот в Бундестага Меркел бе преизбрана с 364 гласа „за“ от 688 гласували, което е с 9 гласа над границата от 50%.

Победата за Меркел бележи последното стъпало по пътя към съставяне на новото германско правителство, което отново ще бъде в добре познатия формат, известен като „голяма коалиция“, между ХДС, ГСДП и съюзниците на Меркел от баварския Християнсоциален съюз (ХСС).

Бившият лидер на социалдемократите Мартин Шулц, който първоначално обеща да остане в опозиция, бе принуден да промени своето отношение, за да бъдат избегнати нови предсрочни избори, след като преговорите между ХДС, Свободната демократическа партия (СвДП) и зелените се провалиха през ноември.

Преди да се закълне като канцлер за четвърти път, Меркел ще посети берлинската резиденция на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, където тя трябва официално да бъде номинирана за поста.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ