Антъни Блинкен е новият държавен секретар на САЩ

Антъни Блинкен е новият държавен секретар на САЩ

Антъни Блинкен е новият държавен секретар на САЩ

Сенатът на САЩ избра наследник на Майк Помпейо на поста държавен секретар – новият топ дипломат на страната е Антъни Блинкен.

Горната камара на Конгреса одобри 58-годишния демократ, предложен по-рано от администрацията на Джо Байдън с 78 гласа „за“ и 22 „против“, предаде „Асошиейтид прес“.

Държавният секретар е четвъртият наследник на президентски пост след вицепрезидента и председателя на Камарата на представителите.

Блинкен е служил като заместник-държавен секретар, както и заместник-съветник по националната сигурност в администрацията на Барак Обама.

Малко след одобрението му, на церемония в Държавния департамент той положи клетва на 7-ия етаж в сградата на учреждението. Очаква се новият държавен секретар да изпълнява служебните си задължения от днес.

„Американското лидерство все още има значение“, заяви Блинкен по време на изслушването му на 19 януари. Той обеща администрацията на Байдън да подходи към света както със смирение, така и с увереност, отбелязвайки, че „имаме много работа у дома, за да подобрим положението си в чужбина“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ