нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Арктика - източник на ресурси, но и на заплахи

Снимка: Guliver / Getty images

Богатите ресурси на Арктика трябва да се използват "в служба на човечеството" - това заяви вчера руският президент Владимир Путин в реч пред Петия международен арктически форум в Санкт Петербург, пише "Взгляд".

Печатът в Русия припомня ред изявления на държавния глава пред участниците, по-специално за плановете на Москва да разработи и приеме обновена стратегия за развитие на Арктика до 2035 г.

По думите на Путин ресурсите на арктическата зона може да бъдат използвани в транспорта и съобщенията. Освен това руският лидер посочи заплахите за фауната на региона, отбелязва "Взгляд".

"Най-главните заплахи, най-големите според мен са за екологията. Горките мечоци. В случая - белите мечки", каза президентът на Русия. По-рано той призова да не се допусне екологична катастрофа при овладяването на Арктика. Освен това Путин открои голямото значение на форума като терен за комуникация и подчерта, че решенията на Арктическия съвет трябва да бъдат взети под внимание от всички държави в региона, независимо че имат характер на препоръки, добавя електронният вестник.

Руският бизнес, който инвестира в Арктическата зона на федерацията, ще получи редица данъчни преференции, информира "РБК", който представя пакет от четири законопроекта, подготвени в министерството за развитието на Далечния изток и Арктика.

Според министъра Александър Козлов, говорил пред държавната ресорна комисия, ведомството предлага два варианта преференции за т. нар. резиденти на руската Арктическа зона - ново понятие, въвеждано с документите.

Тези фирми или отделни бизнесмени трябва да предложат инвестиционен проект поне за 5 милиона рубли, които ще се вложат за 3 години. Единият вариант за преференции предвижда инвеститорите да не плащат данък върху печалбата и още ред налози в течение на 10 години за проекти до 100 милиарда рубли и 15 години - за по-мащабни. Намаляват се и застрахователните вноски. Другият вариант включва само значително свиване на данъците, затова пък за целия период, през който ще се реализира проектът в Арктика.

Предвиждат се преференции само за нови проекти и те няма да накърнят текущите бюджетни доходи, уточни Козлов.

Руският сенатор Алексей Пушков заяви в Туитър, че федерацията предстои да участва в "битка за Арктика" и трябва сериозно да се подготви, пише "Известия".

Политикът предупреждава за "големия риск, че идеята за мирно съвместно овладяване (на региона) ще се окаже утопия".

Сенаторът стига до този извод "с оглед активността на НАТО в Балтийско и Черно море, а също така изявленията на Вашингтон и Лондон, че смятат да ни се противопоставят".

По-рано президентът Путин заяви, че в региона няма особено военно напрежение, но припомни неотдавнашните маневри на НАТО в Арктика, посочва "Известия".

На 5 март Пентагонът съобщи, че САЩ са принудени да променят оперативните си планове в Арктика, за да възпрат растящото влияние на Русия и Китай. В края на февруари американският адмирал Джеймс Фого заяви, че Вашингтон няма да позволи на Русия да контролира Северния морски път. На 18 февруари британският министър на отбраната Гавин Уилямсън каза, че армията на кралството ще засили присъствието си в Арктика, за да защити от Русия северния фланг на НАТО, напомня изданието.

Руският военен експерт Максим Климов пише в "Независимая газета", че "вероятният противник" провежда в региона сурова военна подготовка, максимално доближена до бойните условия, а през това време руската страна се занимава само с "арктически фитнес", отбелязва "Лента".

"Съответно изпаднахме в ситуация, в която днес подводниците от военноморския флот на Русия фактически са небоеспособни при плаване под ледовете. Ситуация, която явно е нетърпима и са необходими решителни мерки за поправянето й в най-кратки срокове", алармира Климов.

Арктика е стратегически регион, необходим за Русия не само като източник на ресурси, но и като преден пост на страната. Това заявява генерал-майор Сергей Липовой, лидер на ветеранското сдружение "Офицерите на Русия", цитиран от сайтовете "Царград" и "Нюз".

Експертът прогнозира събитията при рязко изостряне на ситуацията във военен план. Според него НАТО ще планира удари най-вече по стратегически важни обекти и петролногазовата инфраструктура на Русия в северните й райони около Норилск, Салехард и Диксон.

Военните действия на алианса срещу Русия може да бъдат подпомогнати от скандинавските страни, смята той. По думите на Липовой, Швеция и Финландия формално ще останат неутрални, но ще предоставят на НАТО своята територия и ресурси. А Норвегия може да сподели с пакта своите бази зад полярния кръг.

Това обаче е само теория. Реално погледнато, НАТО не разполага с ресурси, за да упражни сериозен натиск върху Русия в Арктика, изтъква генералът.

 

По материали на БТА

още по темата
още от Политика