Армин Лашет е кандидатът за канцлер на консерваторите в Германия

Армин Лашет е кандидатът за канцлер на консерваторите в Германия

Армин Лашет е кандидатът за канцлер на консерваторите в Германия

Националният съвет на Християндемократическия съюз (ХДС) подкрепи лидера си Армин Лашет за кандидат на консервативния блок за канцлер, предаде ДПА.

Партиен говорител заяви, че 31 членове на съвета са подкрепили Лашет, а девет са гласували за неговия съперник Маркус Зьодер, ръководител на баварската сестринска партия Християнсоциален съюз (ХСС). Шестима души са се въздържали в гласуването, организирано късно снощи след над шест часа обсъждания.

Блокът ХДС/ХСС традиционно избира общ водещ кандидат на федералните парламентарни избори. Те ще бъдат на 26 септември.

Зьодер каза, че ХДС трябва да вземе решението кой да бъде кандидатът. "Ние в ХСС и лично аз ще уважим каквото и решение да бъде взето", каза той.

Десноцентристкият съюз е най-големият блок в парламента и въпреки че популярността му в социологическите проучвания спада, приемникът на канцлерката Ангела Меркел има вероятност да бъде човек от неговите редици, информира БТА.

Лашет има по-нисък рейтинг от Зьодер в националните допитвания и депутати от ХДС се страхуват, че може да загубят още места в парламента на изборите.

С подкрепата си за 60-годишния Лашет елитът на ХДС предпочете да запази надмощието си в консервативния блок пред перспективата да постигне победа на изборите начело с 54-годишния Зьодер. Ако баварският премиер стане водещ кандидат, той ще поеме контрола върху консервативния блок и би могъл да доминира с години, отбеляза Ройтерс.

Тъй като канцлерката Ангела Меркел ще се оттегли след изборите, се засилва натискът върху консерваторите да се споразумеят за кандидат в момент, когато рейтингите им са на едногодишно дъно заради хаотичното управление на пандемията от COVID-19.

Бъркотията в консервативния лагер е в контраст с опозиционните Зелени, които, без вътрешни противоборства, избраха вчера съпредседателката си Аналена Бербок за кандидатка за канцлер. За пръв път в 40-годишната си история партията излъчва човек, който да се бори за този пост.

Консерваторите запазват крехка преднина в проучванията пред Зелените, но разногласията кой да бъде техният кандидат може да навредят на усилията им да се задържат на власт без Меркел, която им спечели четири поредни победи и управлява 16 години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ