Атанас Атаносв: С Петков и Василев сме на едно мнение по основните теми

Атанас Атаносв: С Петков и Василев сме на едно мнение по основните теми

Атанас Атаносв: С Петков и Василев сме на едно мнение по основните теми

През времето на работа на 46-ото Народно събрание от „Демократична България“ установихме, че сме единомишленици с Кирил Петков и Асен Василев по основните теми, например борбата с корупцията. Това заяви пред Нова телевизия съпредседателят на „Демократична България" ген. Атанас Атанасов.

„Готови сме на взаимодействие. Когато се видим с тези хора ще обсъдим начините на партньорство. За да им предложим места в листата, те трябва да ни бъдат коалиционен партньор”, добави той.

По думите му от партията са имали неформални контакти с Петков и Василев, докато са били министри.

Атанасов цитира Асен Василев, който каза, че е „много важно да се работи за това в следващото НС да се създаде консистентно мнозинство от единомишленици, което да излъчи правителство“. „Провалът на отишлото си Народно събрание беше в това – нямаше обща платформа, на база на която да бъде създадено мнозинство. Това трябва да бъде преодоляно“, добави той.

Според него има още по-голям риск от раздробяване на парламентарното пространство от нови субекти. „Тук е въпрос на мъдрост и поведение за концентрация и събиране на силите, които искат промяна“, добави той.

„Искам да акцентирам върху много важни неща, които останаха встрани. Корпорацията „ГЕРБ” е на власт. Това е пагубно за държавата. От ДБ заявихме преди 4 години, че основната ни задача е да демонтираме Борисовата държава. Трябва ни мнозинство, което да излъчи правителство на промяната, което да извърши този демонтаж, колкото и грубо да звучи. Тези хора са още на власт в основни отрасли – в енергетиката, транспорта. През цялото време се възползват от прокурорски чадър”, каза още съпредседателят на „Демократична България".

Той заяви, че от „Има такъв народ” са можели да съставят правителство, но сякаш не са искали. От друга страна БСП много са искали, но не са успели.

„Ако „Демократична България” бяхме мандатоносител, щяхме да покажем политическа култура и начин, по който се търси и събира мнозинство за съставяне на правителство”, уточни Атанасов.

„Ние от „Демократична България направихме големи компромиси още от самото начало. Публично заявихме, че не искаме министри. Публично заявихме, че сме готови дори да подкрепим правителство без коалиционно споразумение. Това са много големи компромиси в политиката.Показахме желание да се създаде правителство“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ