Атанас Пеканов: Не проявявам интерес за участие в проекта на Василев и Петков

 Атанас Пеканов: Не проявявам интерес за участие в проекта на Василев и Петков

Атанас Пеканов: Не проявявам интерес за участие в проекта на Василев и Петков

Не бих проявил интерес да участвам в проекта на Асен Василев и Кирил Петков. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Атанас Пеканов.

„Считам, че най-важното нещо е програмата и политиките ни за хората. Визиите ни, според мен, не съвпадат навсякъде. Моето разбиране е, че в момента живеем във времена на доста сериозни интервенции в икономическия живот. Т.е. политиките на по-лекия икономически либерализъм на 90-те години, както и само антикорупционната реторика не са достатъчни, за да тръгне страната ни по нов икономически път. В този смисъл може би визиите ни съвпадат”, коментира Пеканов, като добави, че неговата визия съвпада по-скоро с тази на кандидата за канцлер на социалдемократите в Германия Олаф Шолц.

„Аз съм за по-кейнсианска политика – безвъзмездна помощ за бизнеса, мерки за справяне с икономическите и социалните неравенства. Участвал съм в апел да се въведе необлагаем минимум в данъчната система. Говорим за преосмисляне на този фискален консерватизъм“, добави той.

Той заяви, че след като престане да бъде служебен министър най-вероятно ще се завърне към академичния си живот.

По думите му затягането на контролните механизми, за което говорят Петков и Василев, не е достатъчно само по себе си за подобряване на живота в България.

„Мерките срещу корупцията са важни, трябва да правим много повече и в сферата на върховенството на закона, но това не е достатъчно, за да гарантираме, че няма да продължаваме да сме последни в Европа, да имаме ниски заплати и нисък стандарт на живот“, каза той.

Пеканов заяви, че правителството работи по изготвяне на конкретни мерки, които да преборят инфлацията и драстичния скок в цените

„Инфлацията е негативен фактор, но е нещо очаквано във времена на много силен икономически растеж и ниска безработица. Реално тя е страничният продукт от икономическото възстановяване. В този смисъл тя е очаквана. Големият фактор за нея е не само това възстановяване, но и за съжаление притеснителите тенденции на световните пазари на енергетика. Такова поскъпване на тока има не само в България, но и в цяла Европа“, коментира Пеканов.

„Подкрепям да има помощи и компенсации за бизнеса. Опитваме се да намерим начин, по който да им помогнем“, добави той.

По думите му именно тези мерки са пример за сериозните интервенции, които се правят в днешно време и които са икономическа политика в цяла Европа и САЩ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ