Бавария избира регионален парламент. Очаквано управление в коалиция

Бавария избира регионален парламент. Очаквано управление в коалиция

Бавария избира регионален парламент. Очаквано управление в коалиция

В 8:00 часа местно време (9:00 българско) стартираха изборите за регионален парламент в Бавария – най-голямата федерална германска провинция.


Право на глас имат около 9,5 млн. граждани. От тях 600 хил. ще отидат до избирателните секции за първи път. Те ще определят 180-те депутати, които ще влязат в местния парламент в Мюнхен. 91 от тях ще бъдат избрани пряко, останалите 89 – от партийните листи. 

„Важно е кой е на власт, важна е дългосрочната политическа стратегия. Не е случайно, че постигаме добри резултати в сферата на икономиката, сигурността и финансите. Страната се нуждае от Бавария, а гръбнакът на Бавария сме ние”, заяви регионалният премиер Маркус Зьодер.


Този път обаче абсолютното мнозинство на ХСС в регионалния парламент в Мюнхен е под сериозен въпрос. Поради тази причина анализаторите са убедени, че ХСС ще трябва да помисли за коалиционен партньор. Те допускат като възможна единствено двупартийна коалиция – най-вероятно черно-зелена. Мнозинство може да получи и коалиция между ХСС, „Свободни избиратели“ и СвДП.

Изборите в Бавария не са единственото предизвикателство за Берлин. Само две седмици по-късно и в провинция Хесен ще се проведат избори за Ландтаг. Резултатите от тях могат да бъдат значително по-заплашителни за Ангела Меркел, защото там се явява и нейният ХДС. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ