Байдън: Американски и руски дипломати ще работят за общ механизъм за контрол на оръжията

Байдън: Американски и руски дипломати ще работят за общ механизъм за контрол на оръжията

Байдън: Американски и руски дипломати ще работят за общ механизъм за контрол на оръжията

„Президентът Путин и аз споделяме уникална отговорност – да управляваме отношенията между две могъщи и горди страни. Това е връзка, която трябва да бъде стабилна и предсказуема, като ние трябва да можем да си сътрудничим в области на общ интерес. Където имаме различия, искам президентът Путин да разбира защо казвам това, което казвам, и правя това, което правя. Искам той да разбира как ще отговорим на действия, които нарушават американските интереси“. Това заяви американският президент Джо Байдън по време на пресконференция след срещата си с руския държавен глава Владимир Путин в Женева, като добави, че „срещите лице в лице между лидери не могат да бъдат заменени с нищо".

По повод на нарушенията на човешките права Байдън посочи, че е казал на Путин, че ще продължи да повдига въпроса за репресиите срещу Алексей Навални и да защитава свободата на словото и медиите. Той добави, че ако Навални умре последиците за Русия ще са катастрофални.

„Казах на президента Путин, че  моят дневен ред не е срещу Русия или която и да е друга страна, а в полза на американците, като това включва битката срещу COVID-19, възстановяване на нашата икономика и на отношения ни с нашите съюзниците. Казах му, че никой президент на САЩ не може да запази доверието на американците, ако не защитава нашите демократични ценности и не застава зад универсалните и фундаментални свободи на всички хора. Това е чаsт от ДНК-то на нашата страна, така че човешките права винаги ще бъдат на масата за преговори.“, коментира Байдън.

Той заяви, че по време на срещата си с руския държавен глава е повдигнал темата за двама американци - Пол Уилан и Тревър Рийд, които според него Русия е несправедливо е вкарала в затвора.

Байдън отбеляза, че САЩ няма да толерират опити за нарушаване на демократичния суверенитет на страната и за дестабилизиране на нейните избори. „Казах на президента Путин, че трябва да има основни правила, които всички да спазват.“, добави той.

По думите на американския държавен глава има области на общ интерес, в които САЩ и Русия могат да си сътрудничат. „Една от тези области е стратегическата стабилност. Дискутирахме в детайли следващите стъпки, които страните ни трябва да предприемат по посока мерки за контрол на въоръжението. Стъпките, които трябва да предприемем, за да ограничим риска от непредвиден конфликт. Радвам се, че днес се договорихме да стартираме двустранен стратегически диалог за стабилността, или иначе казано, да накараме нашите военни експерти и дипломати да работят заедно по създаването на механизъм, който да гарантира контрол на новите и опасни оръжия, които се разработват в момента. Те намаляват времето за реакция и увеличават вероятността от война“, заяви Байдън.

Той каза още, че с Путин са отделили много време на киберсигурността и че е казал на руския държавен глава, че някои ключови инфраструктурни обекти трябва да бъдат „извън обсега" на кибератаки. „Дадох им списък с 16 такива обекта“, поясни Байдън.

„Отговорните страни трябва да предприемат действия срещу престъпници, които се занимават с подобни активности на тяхната територия. Ние се съгласихме да заръчаме на експерти да работят по определяне на обектите, които не трябва да бъдат докосвани.“, добави американския президент.

Байдън каза още, че е подчертал ангажираността на САЩ с суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

 „Мисля, че последното нещо, което той иска, е студена война.Той има граница с Китай, продължаваща хиляди километри - страна, която иска да има най-голямата икономика и най-мощната армия в света. Той е в ситуация, в която икономиката на Русия изпитва затруднения. Не мисля ,че иска студена война със САЩ. Това не е в ничий интерес. Мисля, че той го разбира, но това не означава, че е готов да свали оръжията. Той все още е загрижен от това да не бъде обкръжен, мислейки, че ние искаме да го свалим. Не мисля обаче, че тези опасения играят основа роля в отношенията, които той иска да изгради със САЩ“, коментира Байдън.  

 „Надявам се, че през последната седмица сме показали на света, че ни се завърнахме и че заставаме зад нашите съюзници. Заедно с другите демокрации поехме конкретни ангажименти за справяне с най-големите предизвикателства, пред които е изправен нашият свят. Установихме ясна база за това как ще се отнасяме към отношенията между САЩ и Русия“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ