Байдън атакува Тръмп за мълчанието му по отношение на репресиите в Беларус

Байдън атакува Тръмп за мълчанието му по отношение на репресиите в Беларус

Байдън атакува Тръмп за мълчанието му по отношение на репресиите в Беларус

Доналд Тръмп отказва да говори за репресиите срещу демократичните протести в Беларус – страна, която е управлявана от диктатор. Така кандидата на Демократическата партия за президент на САЩ До Байдън коментира липсата на действия от страна на администрацията на Тръмп срещу Александър Лукашенко

Над 12 хил. души бяха задържани, а стотици остават в затвора, откакто беларуският държавен глава Александър Лукашенко бе обявен за категоричен победител на президентските избори на 9 август. Резултатите от изборите, които опозицията в страната обяви за манипулирани, предизвикаха масови протести по улиците на Беларус.

В изявление, изпратено до Ройтерс, Байдън казва, че „застава на страната на „мирните прояви на свобода“ на демонстрантите и на исканията за нови избори.

Бившият вицепрезидент ни председател на Комисията по външни отношения към Сената, които не веднъж е влизал в конфликт с представители на Москва във връзка с Източна Европа, настоява за освобождаване на арестуваните лидери на опозицията, като ги нарече „политически затворници“.

„Въпреки това президентът Тръмп отказва да се обяви срещу действията на Лукашенко или да предложи личната си подкрепа на продемократичното движение“, коментира Байдън.

В сряда Новият стар президент на Беларус положи клетва за шести пореден мандат по време на изненадваща церемония, за която не бе съобщено предварително. Това се случи в същия ден, в който Тръмп отказа да се ангажира с с мирното прехвърляне на властта в САЩ ако изгуби предстоящите на 3 ноември президентски избори.

„Президент, който се крие от страх от собствените си граждани и отказа да приеме волята им, е знак за за слаб, нелегитимен автократ, не за силен лидер“, казва още Байдън.

Очаква се следващата седмица да се състои първия дебат между Тръмп и Байдън, като една от основните теми на дискусия ще бъде „расата и насилието в градовете“, казва организаторите на събитието.

Двамата кандидати за президент са на различни позиции по отношение на масовите демонстрации в САЩ против полицейското насилие срещу чернокожи, като Тръмп дори определи себе си като „президента на закона и реда“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ