Байдън готви план за кризата между Русия и Украйна

Байдън готви план за кризата между Русия и Украйна

Байдън готви план за кризата между Русия и Украйна

Американският президент Джо Байдън заяви, че подготвя „набор от инициативи“, с които смята, че ще затрудни руския си колега Владимир Путин „да продължи напред и да направи това, което хората се притесняват, че може да направи“ на границата между Украйна и Русия. Това стана ясно по време на брифинг в Белия дом.

Той не даде повече подробности за намеренията си, но говорителката на резиденцията на държавния глава на САЩ, Джен Псаки, по-късно поясни, че Щатите искат да се уверят, че са „подготвени“.

„Знаем какво е правил президентът Путин в миналото. Виждаме, че той създава капацитет за предприемане на действия в кратък срок. И ако реши да нахлуе, искаме да сме подготвени“, каза Псаки.

Тя допълни, че икономическите санкции са възможност, но това би се случило в координация с европейските партньори и Конгреса.

През седмицата държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна с руския външен министър Сергей Лавров в Стокхолм по време на форума на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Там също бе обсъдена заплахата от руско нахлуване. Блинкън предупреди, че ако Русия предприеме действия срещу Украйна, ще има „сериозни последици“.

Междувременно Владимир Путин каза, че Москва ще действа, ако „червените ѝ линии“, свързани с Украйна, бъдат преминати от НАТО, като разполагането на офанзивни ракети на украинска земя ще се разглежда като сигнал за действие.

Кремъл вече обяви пред „Интерфакс“, че готви онлайн среща между президентите Байдън и Путин, на която да се обсъди ситуацията на границата с Украйна. Според говорителя Дмитрий Песков може да се случи най-рано следващата седмица. Вашингтон ще трябва да потвърди датата и часа. От Белия дом също потвърдиха за такава среща.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ