Байдън може да бъде по-голямо главоболие за Пекин от Тръмп

Байдън може да бъде по-голямо главоболие за Пекин от Тръмп

Байдън може да бъде по-голямо главоболие за Пекин от Тръмп

Президентството на Джо Байдън ще бъде по-голям проблем за китайското правителството отколкото четирите години на администрацията на Доналд Тръмп. Това заяви пред Си Ен Би Си икономистът и бивш председател на Goldman Sachs Asset Management Джим.

Тръмп възприе различен подход към отношенията между Вашингтон и Пекин като едностранно наложи мита върху вноса от Китай. Президентът често използваше профила си в Twitter, за да отправя обвинения към азиатската страна, като търговската война между двете най-големи икономики натежа и върху растежа на световния брутен вътрешен продукт.

Стратегията на Тръмп бе напълно противоположна на тази на Европа, която опитва да разрешава търговските си спорове с Китай с помощта на традиционните институции, като например Световната търговска организация и Г-20.

Избраният за нов президент на САЩ Джо Байдън вероятно ще се върне на масата за преговори и ще опита да затвърди алианса между Европа и Америка, което може да доведе до възприемане на нови мерки срещу Китай.

„Моето впечатление е, че китайците са по-притеснени от администрацията на Байдън, отколкото от тази на Тръмп“, коментира О'Нийл, който сега е председател на мозъчния тръст Chatham House.

„Администрацията на Байдън ще изполва съществуващите многонационални форуми, за да държи Китай отговорен за спазването на международните стандарти, независимо дали става въпрос за Световната здравна организация, Г-20, Световната банка и тн. Тя няма да опира до стила на преговори, обичан от Тръмп“, добави той.

По-рано тази седмица китайският президент Си Дзинпин поздрави Джо Байдън за победата му на изборите в САЩ. Според съобщения в медиите Си е изразил надежда, че двете страни ще могат да поддържат „дух на неконфликтност и взаимно уважение“, когато дискутират различията си.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ