Байдън няма да премахне веднага митата на Тръмп върху китайския внос

Байдън няма да премахне веднага митата на Тръмп върху китайския внос

Байдън няма да премахне веднага митата на Тръмп върху китайския внос

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън няма да премахне веднага митата, които администрацията на Доналд Тръмп наложи върху вноса на редица китайски стоки, предаде Си Ен Би Си, позовавайки се на колумнист на „Ню Йорк таймс“.

Вместо това Байдън смята да прегледа договореното до момента търговско споразумение между САЩ и Китай и да разработи „съгласувана стратегия“ с традиционните съюзници на Вашингтон в Европа и Азия, пише Томас Фридман в статия за „Ню Йорк таймс“ след проведен едночасов разговор с новоизбрания държавен глава.

„Според мен най-добрата стратегия за Китай е тази, при която всеки един от нашите съюзници е на една и съща страница. Основен приоритет в първите седмици на моето президентство ще бъде връщането на нашите съюзници на същата страница“, коментира Байдън.

Според Фридман Пекин няма да приветства опитите на САЩ да изградят коалиция срещу Китай.

Байдън е заявил пред журналиста, че иска да постигне и двупартиен консенсус в САщ по отношение на Китай.

„Искам да се уверя, че ще се борим с пълни сили, като инвестираме първо в Америка“, коментира демократа, като допълни, че изследванията в енергетиката, биотехнологиите и изкуствения интелект биха могли да се възползват от повече правителствени инвестиции.

„Няма да сключвам търговски споразумения с никого, докато не осигурим големи инвестиции у дома, за нашите работници“, добави той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ