Байдън позвъни на Путин с покана за Среща на върха

Байдън позвъни на Путин с покана за Среща на върха

Байдън позвъни на Путин с покана за Среща на върха

Американският президент Джо Байдън покани руския си колега Владимир Путин на среща в телефонен разговор, проведен по инициатива на държавният глава на САЩ. 

Байдън предложил срещата да се проведе в следващите месеци на неутрална територия, в трета държава и на нея да бъдат обсъдени пълния набор от въпроси между двете държави, става ясно от официално съобщение за разговора между двамата президенти, публикувано на сайта на Белия дом
По време на телефонния разговор двамата президенти са обсъдили "редица регионални и глобални въпроси", включително намерението на Съединените щати и Русия да водят стратегически диалог за стабилност по редица въпроси, свързани с контрола върху оръжията и нововъзникващите въпроси, свързани със сигурността, надграждайки върху разширяването на Договора за разоръжаване.

Байдън е дал да се разбере, че Съединените щати ще продължават да отстояват твърдо своите национални интереси в отговор на действията на Русия, като киберпрониквания и намеса в изборите. Освен това, той е потвърдил ангажимента на САЩ в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Байдън изразил загриженост от внезапното натрупване на руска армия в окупирания Крим и по украинските граници и призова Русия да деескалира напрежението. В същото време американският президент потвърдил и целта си за изграждане на "стабилни и предсказуеми отношения с Русия, съобразени с интересите на САЩ".

Инициираният от Байдън телефонен разговор идва два дни след като на 11 април американският държавен секретар  Антъни Блинкен заяви, че ако Москва продължи с „агресивни и безотговорни“ действия, Байдън ще трябва да „удържи думата си“ и да накара Русия да „си плати“. Според него Вашингтон е сериозно загрижен за действията на Русия по границата с Украйна, където в момента са съсредоточени повече руски сили, отколкото по всяко друго време от 2014 г. насам.

Поредното влошаване на ситуацията в Донбас започна в края на март. Украйна и самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики се обвиняват взаимно в засилване на обстрела, провеждане на разузнавателни дейности и предислоциране на военна техника в близост до границите. Министерството на отбраната на Украйна обвини Русия в засилване на военното си присъствие близо до границите на държавата. В отговор прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че руските войски са разположени в онези части на страната, където това е най-целесъобразно.

Пазарите реагираха позитивно на новината за телефонния разговор между двамата лидери, който успокои страховете от предстоящи нови санкции. Рублата намали загубите си, натрупани през първата половина на април и днес се възстанови до двуседмичен максимум,предаде Ройтерс.

Към 10:30 ч. московско (българско) време руската валута поскъпна с 0,3 на сто до 75,73 рубли за долар, а по-рано отбеляза най-високата си стойност от 31 март досега, разменяйки се при курс 75,4525 рубли за един долар.

Пазарът прие предложението на Байдън да се срещне с Путин като знак за деескалация на засилилото се напоследък напрежение около ситуацията в Източна Украйна, коментират от руската компания ВТБ Капитал. Водещите индекси на Московската фондова борса също се повишиха силно в днешната ранна сесия, отбелязва и БТА.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ