Байдън започва европейска обиколка

Байдън започва европейска обиколка

Байдън започва европейска обиколка

От Великобритания започва първата задгранична обиколка на американския президент Джо Байдън, откакто е в Белия дом. Очаква се той да кацне тази вечер на Островапреди срещата на високо равнище на Г-7. 

Джо Байдън и първата дама на Америка Джил Байдън трябва да кацнат със самолета Air Force One на летището в базата Милденхол на кралските военновъздушни сили в графство Съфолк. Байдън ще се срещне с американския военен персонал, разположен в базата. Посрещанато на Байдън на Острова  се очаква да бъде доста по-спокойно от това на неговия предшественик Доналд Тръмп, белязано със серия от протести. 

За утре в програмата на Байдън са предвидени срещи с британския премиер Борис Джонсън в Карбис Бей, графство Корнуол, където в петък започва срещата на високо равнище на Г-7. 

В предварителен анонс Байдън заяви, че на срещата с Джонсън ще потвърди „специалните отношения между двата народа“.  Американско списание обаче цитира британски източници, според които Джонсън не е голям привърженик на тази фраза и предпочита  просто „близки отношения“. Британският премиер се надява срещата му с Байдън да даде импулс за постигане на двустранно търговско споразумение, но американският президент вече на няколко пъти изрази загриженост от ефекта на Брекзит върху Северна Ирландия. 

Джо Байдън ще остане на Острова три дни, в рамките на Г-7 ще проведе двустранни срещи с останалите лидери от групата, а в неделя е планирана среща с кралица Елизабет Втора в двореца Уиндзър.

В неделя вечер той ще отлети за Брюксел. В началото на следващата седмица, в понеделник Байдън ще се срещне с лидерите на НАТО и ще има лична среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Във вторник той ще има още срещи в НАТО, а вечерта пътува за Женева. Там е кулминацията на първата европейска обиколка на Байдън, където на 16 юни щее се проведе срещата на високо равнище с руския държавен глава Владимир Путин. Руският президент вече сподели, че не очаква пробив и обрат в двустранните отношения от разговорите, но се надява те да бъдат конструктивни, тъй като двете страни имат общи интереси.

Преструктуриране на отношенията с Русия и възстановяване на съюзнически отношения, обтегнати по време на ерата на Тръмп - така наблюдателите определят основните цели, възлагани на мисията на Байдън.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ