Берлускони ще предложи Антонио Таяни за премиер на Италия

Берлускони ще предложи Антонио Таяни за премиер на Италия

Берлускони ще предложи Антонио Таяни за премиер на Италия

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони заяви, че смята да предложи председателя на Европейския парламент Антонио Таяни за министър-председател на Италия, ако неговата дясноцентристка коалиция спечели изборите на 4 март, предаде Ройтерс.

Въпреки това, Берлускони поясни, че Таяни, който му е помогнал да основе партията „Форца Италия" през 1994 г., все още не му е дал зелена светлина да обяви окончателното решение.

„Предвид много важната роля, която изпълнява, той ме помоли да го предложа за поста, когато ми даде разрешение“, заяви Берлускони пред италианското радио РАИ.

Според проучванията на общественото мнение към 16 февруари, дясноцентристкия блок на Берлускони ще спечели най-много места на изборите, но не достатъчно за да има управляващо мнозинство.  

Таяни влиза в Европейския парламент през 1994 г., където прекарва по-голямата част от политическата си кариера в Брюксел, като през януари 2017 г. поема председателския пост от Мартин Шулц,.

Неговите проевропейски виждания поставят под въпрос възможността за коалиция между блока на Берлускони и крайнодесните партии „Северна лига“ и „Италиански братя". И двете партии са определяни за евроспектични, като „Северна лига“ се обяви за излизането на Италия от Еврозоната.

С изборът на Таяни, Берлускони опитва да изпрати успокояващо послание към своите европейски съюзници и към финансовите пазари, с което да покаже, че неговото дясноцентристко правителство няма да бъде враждебно настроено към Европейския съюз.

Кандидатурата на Таяни може да успокои и умерените избиратели в Италия, които са притеснени от близките отношения на „Форца Италия“ с крайнодесните. Таяни може да привлече и част от по-религиозните гласоподаватели в страната, като само през този месец той се срещна два пъти с кардинал Пиетро Паролин, който е смята за дясната ръка на папа Франциск.

Ако дясноцентристкият блок не успее да спечели мнозинство, много политически анализатори предричат, че„Форца Италия“ ще се разграничи от партньорите си и ще опита да създаде коалиционно правителство с управляващата лявоцентристка Демократическа партия на Матео Ренци. Берлускони отрича да има подобно планове.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ