Без дебати депутатите приеха на второ четене промените във Валутния закон

Без дебати депутатите приеха на второ четене промените във Валутния закон

Без дебати депутатите приеха на второ четене промените във Валутния закон

Народното събрание прие окончателно промените във Валутния закон. „За“ законопроекта гласуваха 91 народни представители, „против“ – 36 и без „въздържали се“. Законът влиза в сила от 1 януари 2021 г. Измененията бяха приети без дебати в пленарна зала.

Промените целят прецизиране на разпоредбата във връзка с осъществяването на законосъобразен и ефективен валутен контрол. Предвижда се изрично да бъде закрепено в закона правомощието на митническите органи да не допускат пренасянето на парични средства в размер на 30 000 лв. или повече, или тяхната равностойност в друга валута, през границата на страната за трета страна при получена от митническите органи по служебен път информация за наличието на публични задължения на лицето.

Сред промените, които бяха одобрени на второ четене във Валутния закон, е създаването на регистър на търговците, които обработват благородни метали и скъпоценни камъни. В това число ще влизат не само хората, които се занимават с продажбата им, но и с вноса и производството на изделия от благородни метали. Този регистър ще се води от Министерството на икономиката.

Освен това, златните и сребърни изделия, които са произведени или внесени в страната подлежат на проверка за съдържанието на благородния метал, е записано още в промяната на закона. Предвиждат се и глоби за допуснати нарушения, когато те не представляват престъпление.

Депутатите приеха и промените в Закона за Българската народна банка, които предвиждат потенциалната възможност за промяна на фиксирания към момента курс лев/евро. Промяната е по идея на Българската народна банка, но беше внесена без обсъждане в парламента от председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова и група народни представители. Тя предизвика критиката на опозицията заради потенциалната възможност да бъде променен фиксирания курс лев/евро. Финансовият министър Владислав Горанов, както и управителят на БНБ Димитър Радев обаче гарантираха, че няма опасност за стабилността на българската валута и Валутния борд до приемане на еврото. Едно от неформалните условия за приемане на европейската валута е българските доходи да достигнат поне 70% от европейските.

Депутатите дори гласуваха допълнително решение, гарантиращо, че България ще влезе в Еврозоната само и единствено със сегашния курс, а именно 1 евро е равно на 1,95583 лева. Той ще важи и докато България е член на ЕРМ2, така наречената чакалня за Еврозоната. Очаква се страната ни да влезе в нея в края на април. Тогава България ще стане и член на Банковия съюз на Европа. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ