Без мярката 60/40, безработицата сега щеше да е двойна, изчисли Сачева

Без мярката 60/40, безработицата сега щеше да е двойна, изчисли Сачева

Без мярката 60/40, безработицата сега щеше да е двойна, изчисли Сачева

Ако я нямаше мярката 60/40, безработицата днес щеше да е 14%, а тя е 7,9%. Това заяви в ефира на БНТ социалният министър Деница Сачева. Тя изрази един умерен оптимизъм за начина, по който се развиват нещата в сферата на безработицата.

"Предстои в Национален съвет за тристранно сътрудничество разглеждане анализа на мярката 60/40 с всички детайли. Надяваме се до края на годината да задържим безработицата до 8% максимум. За успех бихме считали, ако успеем да направим така че безработицата да не надвиши 300 000 души до края на годината. Към днешна дата е 244 00 души. Смятам, че съумяваме да направим така че безработицата да не бъде в такива нива, каквито наблюдаваме в други държави", каза още социалният министър.

По последни данни около 30% от регистрираните безработни са от сектор "Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм". По експертни оценки може би едва 20% от обичайните хора, които имат сезонна работа през лятото са имали възможност да работят тази година в летния туризъм. Според Сачева е възможно това да се случи и в зимния туризъм.

"Очакваме да видим първите признаци на по-висока безработица в сезонната работа още през октомври-ноември. Това е една от причините да приемем предложението, което получихме от страна на синдикатите за увеличаване размера на обезщетенията за безработица и за увеличаване на периода, в който ще се изплащат. Законопроектът предстои да бъде гледан днес в бюджетна комисия и вероятно да бъде гласуван в парламента на първо четене до края на тази седмица. Мярката е до края на тази година", поясни министър Сачева. 

"Има достатъчно средства, които са гарантирани във фонд "Безработица", добави тя. Като допълнителен ефект от мярката 60/40 Сачева посочи намаляването на хората, които работят без договор. Това се наблюдава основно в секторите "Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм" и "Търговия".

По думите й, има предложения 50-те лева добавка към пенсиите, които сега са осигурени за 3 месеца, да продължат да се дават на пенсионерите до края на годината.

Министерството на труда и социалната политика ще предложи увеличаване на минималната заплата на 650 лева. В момента тя е в размер на 610 лева.

"Минималната работна заплата в България може би е най-ниската в Европейския съюз. От ключово значение е да направим крачка за развитие на доходите", каза още социалният министър.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ