Бездомници по улиците? Унгария каза „Не”

Бездомници по улиците? Унгария каза „Не”

Бездомници по улиците? Унгария каза „Не”

В Унгария от днес влиза в сила закон, който забранява на бездомните хора да спят в обществени пространства, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Конституционно изменение, което бе прието от парламента на 20 юни и обнародвано от унгарското правителство, втвърдява закон от 2013 г., който наказваше с глоба спането в публични пространства.

Правозащитници отбелязаха, че заплахата от затвор за нарушителите едва ли ще реши проблема със спящите по улиците хора, и заявиха, че са нужни повече средства за предотвратяване на появата на нови бездомници и жилищно настаняване на съществуващите.

По неофициални данни в столицата Будапеща има 30 000 бездомници, предаде БТА. Унгарското правителство казва, че има 9800 места за преспиване в социални центрове и вече е отпуснало 9,1 милиарда форинта (32,2 милиона долара) в помощ на бездомниците.

През юни докладчикът на ООН за жилищното настаняване Лейлани Фарха определи готвената мярка срещу унгарските бездомници като "жестока и несъвместима с международните закони за човешките права".

"Какво престъпление са извършили (бездомниците)? Просто се опитват да оцелеят", написа тя в писмо до правителството.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ