Вносители недоволни от задължителното изследване за пестициди на плодове и зеленчуци. Производителите - твърдо "За!"

Вносители недоволни от задължителното изследване за пестициди на плодове и зеленчуци. Производителите - твърдо За!

Вносители недоволни от задължителното изследване за пестициди на плодове и зеленчуци. Производителите - твърдо "За!"

Заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните за анализ на остатъчни пестициди в плодове и зеленчуци от ЕС предизвика въпроси и недоволство сред вносителите. Според нея всяка партида плодове и заланчуци, идващи от друга страна в Европейския съюз, трябва да се изследва за пестициди у нас, като това може да трае до 5 дни. Този срок може да се окаже фатален за бързоразвалящи се продукти, предупреждават търговци. Нещо повече, анализът задължително ще става единствено в столичната Централна лаборатория за химично изпитване и контрол срещу такса от 420 лв., а допълнителният разход, според тях, най-вероятно ще оскъпи стоката и може да доведе до фалити.

В същото време от браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци“ в България излязоха  декларация до земеделския министър Десислава Танева, в която подкрепят идеята за изследване на вносните стоки за пестициди и даже предложиха тя да стане постоянно действаща. 

"Години наред в България се внасят плодове и зеленчуци второ и трето качество, а се продават като първо в търговската мрежа. Това ощетява българския производител, който става неконкурентен на внесените нискокачествени стоки със съответно по-ниска цена. Търговците-вносители масово продават на едро и на дребно по-евтината стока с по-голям марж и печалба", пишат българските производители и се надяват заповедта на директора на Българската агенция по безопасност на храните да спре нерегламентирания внос.

"Проверките на всяка партида за остатъчни пестициди ще гарантират, че българският потребител консумира здравословна храна. Много често внесените нискокачествени плодове и зеленчуци водят със себе си нови болести и неприятели, които не са типични за нашата страна, а някои от тях са карантинни и борбата с тях е изключително трудна. Предприетите мерки също ще намалят разпространението на такива вредители и ще защитят българските производители от унищожаване на реколтата", казват още от браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци“ в България. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ