Бившата посланичка на САЩ в Украйна пред Конгреса: Тръмп оказа натиск за моето отстраняване

Бившата посланичка на САЩ в Украйна пред Конгреса: Тръмп оказа натиск за моето отстраняване

Бившата посланичка на САЩ в Украйна пред Конгреса: Тръмп оказа натиск за моето отстраняване

Бившата посланичка на САЩ в Украйна Мари Йованович каза пред Конгреса, че президентът Доналд Тръмп е оказвал натиск върху Държавния департамент за нейното отстраняване, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Йованович бе изслушана в рамките на разследването за импийчмънт срещу Тръмп заради негов телефонен разговор от юли с украинския му колега Володимир Зеленски. Американският президент призовал Украйна да разследва Джо Байдън - фаворита за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в Съединените щати през ноември догодина.

Йованович заяви, че срещу нея е имало "съгласувана кампания", която се е основавала на "необосновани и неверни твърдения на хора с очевидно съмнителни мотиви".

Американската дипломатка е била отзована от посланическия пост в Киев през май, докато Руди Джулиани - личният адвокат на Тръмп без официален пост в администрацията на президента - е оказвал натиск върху представители на украинските власти да разследват неоснователни обвинения в корупция срещу Джо Байдън и сина му Хънтър, който е работил за украинска газова компания, отбелязва АП.

Йованович даде показания при закрити врата вчера в рамките на разследването за импийчмънт срещу Тръмп, започнато от контролираната от демократите Камара на представителите, predae

Руди Джулиани е разследван от федерални прокурори в Ню Йорк за нарушаване на правилата за лобизъм, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Асошиейтед прес.

Американският ежедневник се позовава на двама души, които са запознати със случая и са пожелали да останат анонимни.

Според единия източник разследването е свързано с усилията на Джулиани да подкопае Мари Йованович, когато тя е била посланик на САЩ в Украйна.

От прокуратурата в Ню Йорк отказаха да коментират публикацията в "Ню Йорк таймс".

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ