Бизнесът и властта се срещат за тока през март. След това ще се решава за протести

Бизнесът и властта се срещат за тока през март. След това ще се решава за протести

Бизнесът и властта се срещат за тока през март. След това ще се решава за протести

Бизнесът и властта ще се срещнат в началото на март като темата на разговорите помежду им ще бъде цената на тока за индустрията у нас.

„Цената на електроенергията в България е най-висока в целия ЕС, без да броим доплащанията, които правим като такси задължение към обществото за неправомерната държавната помощ за централите в Маришкия басейн. Освен ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3, се добавя и ТЕЦ 2, чрез решението на парламента. Правилният начин е да се развалят договорите за неправомерна държавна помощ, да се одобри механизъм за капацитет и да се проведе търг – централите, които дадат по-добри цени, ще получат тази ограничена държавна помощ. В такъв случай цената би била конкурентна“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Той поясни, че след втората среща с министъра на енергетиката, АОБР ще вземе решение как да продължи по-нататък - дали по пътя на разговорите или чрез други по-радикални стъпки.

„Те включват и протестни действия, каквито имаше преди няколко години“, предупреди председателят на АИКБ Васил Велев. И припомни, че на предишната среща в средата на февруари са били набелязани над 20 мерки, които през следващите дни ще подлежат на разглеждане.

„Ние подкрепяме ускорена либерализация на пазара, съпроводена с обединяване на пазара, свързването ни с околните пазари на дълбочина с европейския пазар, така че местни играчи да не манипулират нашия пазар, което в момента се случва. Тези играчи са както от БЕХ, така и големи търговци в частния сектор“, обясни още Васил Велев. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ