Бизнесът на крака при Борисов заради проблемите с касовите апарати

Бизнесът на крака при Борисов заради проблемите с касовите апарати

Бизнесът на крака при Борисов заради проблемите с касовите апарати

Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов приеха представители на бизнеса, с които ще обсъдят проблемите, възникнали с приложението на наредбата за регистрацията и отчитането на продажбите в Агенцията за приходите, предаде „24 часа”.

До септември е срокът, в който фирмите трябва да подменят касовите си апарати или софтуера им. Така оборотите ще се отчитат веднага пред данъчните, а не както досега - веднъж месечно.

Промените в Наредбата бяха направени с цел да се противодейства на сивата икономика.

Влизането на наредбата няма да доведе до намаляване на сивата икономика, каза преди време Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията. Тези, които досега са нямали касови апарати ще продължат да нямат, подчерта той.

Бизнесът който работи на светло се облага с такси за лицензи и разрешителни, а този който работи на тъмно, не се контролира по никакъв начина, каза Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Тя посочи, че сега се спират за две седмици частни автобуси ако шофьорът не издаде билет на пътник, но същата мярка не се прилага например към автобусите на градския транспорт, макар и там да пътуват нередовни пътници.

Не е проблем, даването на 200 и 500 лева за касови апарати, променят се обаче бизнес процесите и системите, които го обслужват. Когато имате малък магазин, можете да смените касата и компютъра, който го обслужва, но средните и големи фирми, със сложна организация на продажби, ще срещнат трудности, посочи Ясен Танев учредител на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер.

Вижте още: Държавата успокои бизнеса – ще разрешим проблемите с касовите апарати

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ