Бизнесът vs. синдикатите относно замразяването на минималната заплата

Бизнесът vs. синдикатите относно замразяването на минималната заплата

Бизнесът vs. синдикатите относно замразяването на минималната заплата

Минималната работна заплата в страната трябва да се вдигне с 40 лева от 1 януари догодина. Работодателите вчера обявиха, че не са съгласни с мотива, че пандемията и свързаната с нея безработица свиват печалбите и парите за инвестиции. Ето защо бизнесът иска минималната заплата да бъде замразена. Според синдикатите обаче са против и твърдят, че ще се борят за запазването на графика за увеличаването на минималната заплата. 

"Повишаването на минималната работна заплата ще влоши икономическите показатели на страната. Тя е макроикономически показател и трябва да се оцени въздействието й върху икономиката. Тя влияе върху нивото на заетост и темпа на икономическо развитие. От началото на тази година производителността на труда намалява с 4,9%, а БВП на един зает намалява с 5,6%. Имаме и забавяне на ръста на средната работна заплата. Всички тези икономически показатели оформят нашето становище, че увеличаването на минималната работна заплата ще бъде непремерено и ще постави под риска заетостта и бързото възстановяване, което целим", обясни в ефира на bTV изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов. Той каза още, че има редица анализи, които показват, че минималната заплата пряко влияе на безработицата.

Икономистът от КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова бе категорична, че няма нито един анализ за влиянието на минималната заплата върху безработицата. Дори напротив – с увеличаването й се увеличавала и заетостта.

"На 4 септември НСИ публикува данни за производителността на труда през второто тримесечие на тази година, които сочат, че тя се увеличава.
БВП на един зает за отработен час към момента е 20 лв., а за първото тримесечие е бил 18 лв. Това въобще не е аргумент за замразяването на минималната работна заплата. И към момента минималната работна заплата се различава драстично от производителността на труда, от необходимите средства за живот на един работник. В този смисъл този плавен график за увеличаването й беше минималното, което трябваше да се направи, така че да започнем да настигаме минималните заплати в ЕС. Не можем да си позволим за пореден път да я замразим. 75% от заплатите в страната са до 1000 лв. бруто. Тоест огромна час от тях са на нивото на минималната работна заплата. Ако я замразим, замразяваме заплатите въобще", на мнение е Ваня Григорова. И обяви, че от КТ "Подкрепа" ще се борят за запазването на графика за увеличаването на минималната работна заплата. 

"Ако искаме да станем първенци по минимална работна заплата, може да я направим 2600 евро, каквато е в Люксембург. Какво обаче ще се получи тогава – заетостта ще спадне с 80%, ще имаме сива икономика в трудовите отношения и спад на БВП със 70%", изчисли Добрин Иванов. Според него се размива границата между нискоквалифицираната работа, средноквалифицираната и висококвалифицираната, защото всички получават еднакво възнаграждение. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ