Визита от куртоазия

Визита от куртоазия

Визита от куртоазия

Дипломатическа куртоазия. Така премиерът на Северна Македония Зоран Заев нарече срещите си с политическите лидери у нас. В същото време той вярва, че днешното му посещение в София ще даде нов тласък и на работата на смесената историческа комисия, създадена по Договора за добросъседство. 

"Тепърва следват разговорите. Република България има правителство, има президент. Това са институциите, които носят отговорност. Но куртоазията с политическите лидери е дипломатическа куртоазия, която искаме да покажем на приятелска България – и я показахме", каза Зоран Заев, който днес се срещна с българския президент Румен Радев и със служебния премиер Стефан Янев. Българският премиер отчете, че делегацията на Заев е дошла у нас с конкретни предложения, които ще бъдат обсъждени професионално още днес и в близките дни. А президентът Радев обясни, че европейската перспектива на Скопие е важна за България и че очаква в скоро време Скопие да има посланик в София.  

Посещението на Заев, начело на официална делегация у нас започна рано тази сутрин със среща с бившия премиер Бойко Борисов. Срещата беше излъчвана в социалната мрежа Фейсбук. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова също посрещна македонския премиер и водената от него делегация в партийната централа на ул. „Позитано“ 20. 

Делегацията от Северна Македония остава в София и тази вечер, когато разговорите ще продължат в неформална обстановка. Задълбочаване на двустранния политически диалог, разширяването на партньорството и напредъкът в евроинтеграцията на Скопие са основните теми на разговорите. Посещението в София идва непосредствено преди Европейския съвет по общи въпроси, който ще се проведе другата седмица, във вторник, и ще бъде обсъждано началото на преговори за еврочленство на Скопие и Тирана. 

"Приветствам Ви за това, че сте тук за открит диалог. Очаквам най-скоро да имаме посланик на Република Северна Македония в София", обърна се българският президент Румен Радев към Зоран Заев по време на срещата им. По думите му, развитието на взаимоотношенията между двете държави са от изключителна важност, но това изисква регулярни контакти, диалог и сътрудничество.

"За съжаление, през последните години тези отношения попаднаха в задънена улица, диалогът беше замразен, а това безспорно се отрази и на перспективата на вашата страна за начало на преговори за членство в ЕС. До известна степен това се дължи на факта, че договорът, който подписахте  с предишното българско правителство нямаше конкретни обвързващи условия срокове", каза още българският президент.

Румен Радев отправи благодарности и към президента на Северна Македония - Стево Пендаровски. "Благодаря му за приятелството, мъдростта и лидерството. Съвместната ни визита в Рим и отдаването на почит към делото на Светите братя Кирил и Методи демонстрира нашата взаимна воля за сътрудничество, приятелство и разбирателство", поясни българският президент.

"Искам да отправя ясно послание, че перспективата на Република Северна Македония за нас е от огромно значение. Ние сме длъжни да направим така, че нашите хора да имат своето общо европейско бъдеще и да могат да общуват по-свободно по между си. Разбира се има и някои нерешени въпроси. Важно е да имаме диалог", коментира още Радев и добави: "Вие сте опитен политик и знаете, че в период на предизборна кампания понякога партиите могат да обещаят повече, отколкото могат да постигнат в последствие".

Служебният премиер Стефан Янев изрази надежда всички стъпки, които се правят сега, да намерят отражение в позиция, която ще бъде разгледана от българския парламент в търсене на дълготрайно решение. 

"Надявам се атмосферата на доверие и взаимно зачитане на националните интереси да продължи в интерес на търсене на решение, защото европейската перспектива на Република Северна Македония и на Западните Балкани са в интерес на България, региона и целия ЕС. Но всичко това трябва да бъде в рамките на правилата, на диалога, в който най-напред трябва да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство", заяви служебният премиер Стефан Янев след срещата с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в Министерския съвет, който е на официално посещение у нас. 

Според Янев трябва да се търси пресечна точка между интересите на България и Северна Македония. "Като съседи, добри приятели и братски народи имаме нужда от постоянна комуникация и възможност за по-честа обмяна на мнения, които са в интерес на нашите народи. Трябва да търсим пресечна точка на нашите интереси и най-вече в интерес на бъдещето на нашите народи и региона като цяло. Разбира се, в рамките на тези разговори няма да се учудите, че основната точка, по която разговаряхме, беше европейската перспектива на Република Северна Македония и възможността за започване на разговори в предприсъеднителната конференция с ЕС. Политиката на България в това отношение е неотклонна и незименна от много години. Ние твърдо поддържаме перспективата на Република Северна Македония, както и на Албания и другите страни от Западните Балкани, по пътя към присъединяването им към европейското семейство", посочи българският премиер.

По думите му, в момента двете страни имат "прозорец на възможност" да работят по нерешените въпроси, които има до момента, в частност изпълнението на Договора за добросъседство, сътрудничество и приятелство от 2017 г.

"Стремежът ни е в момента да създадем благоприятна среда - на доверие и приятелство, на откровен разговор, на открит диалог, която да спомогне на нашите специалисти да седнат и да намерят правилните решения, които да бъдат представени пред обществата в Република Северна Македония и в България, и политическите ръководства на държавите да намерят правилните решения, за да се движим напред", каза Стефан Янев. Делегацията на Зоран Заев дойде с конкретни предложения, които ще обсъждаме интензивно и професионално още днес и в близките дни, каза още служебният премиер Янев. 

Ако сме отговорни политици и лидери на нашите народи, то е наше задължение да работим над намирането на решение на двустранните въпроси, каза на пресконференцията премиерът на Северна Македония Зоран Заев. "Ние имаме приятели навсякъде по света – и Република Северна Македония, и България, но проблемът е двустранен. Трябва да намерим неговото решение", допълни той.

Двамата премиери са разговаряли и за интензитета на работа на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония.

Заев отправи апел към българския народ и политическите лидери да продължат да помагат на Северна Македония по пътя й към Европейския съюз. "За нас друга алтернатива няма. Вярваме в европейските ценности", подчерта Зоран Заев и призова Македония и българския народ да поддържат добросъседски и приятелски отношения.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ