Близо 700 млн. лв. са дълговете на болниците у нас

Близо 700 млн. лв. са дълговете на болниците у нас

Близо 700 млн. лв. са дълговете на болниците у нас

Близо 700 млн. лв. са стигнали дълговете на държавните и общинските болници за първите 6 месеца от 2020 г. От тях над 150 млн. лв. са просрочени. Това обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов в отговор на питане на Дора Янкова от БСП по време на парламентарния контрол днес. 

На 529.67 млн. лв. възлизат дълговете на държавните болници, 129.89 млн. лв. от тях са просрочени. При общинските клиники задълженията са 149.9 млн., като просрочени са 32.32 млн. лв. 

"Пандемията с COVID-19 постави болниците пред сериозни предизвикателства, включително и финансови. Предприетите противоепидемични мерки, отложиха лечението на редица хронични заболявания, които не изискват спешност. Това намали дейността и съответно приходите на болниците с близо 16% спрямо първите 6 месеца на 2019 г.", обясни министърът една от причините, допълнително довела до усложненото състояние на болниците. 

Той допълни, че държавата ще подпомогне работата на лечебните заведения с 19 млн. лв. за общинските болници, които ще се раздадат по методика за неблагоприятни условия, както и с над 7 млн. лв. за инфекциозните отделения на държавните. Дейността на всички клиники ще се подпомогне от 1 август и с увеличаването на цените на клиничните пътеки с 10%.

Здравният министър призна, че вчера е провел среща с Националното сдружение на общините, с което са стигнали до консенсус те да изготвят алгоритъм за разпределението на средствата. "Те като капиталови собственици знаят къде има най-големи проблеми и къде каква необходимост от средства има", уточни проф. Ангелов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ