"Боец" сезира прокуратурата за новия апартамент на Цветанов

Боец сезира прокуратурата за новия апартамент на Цветанов

"Боец" сезира прокуратурата за новия апартамент на Цветанов

Гражданско сдружение "Боец" е подало сигнал в прокуратурата за новия апартамент на Цветан Цветанов.

Както за всеки друг сигнал, и по този ще се извърши проверка, съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Така тя отговори на въпрос относно появилата се вчера информация, че зам. шефът на ГЕРБ има нов апартамент в луксозен комплекс. Самият той обясни, че е заменил 2 апартамента за 1, а заради разлика от 39 кв. метра е доплатил 100 000 лв., за които е теглил кредит.

Информацията бе от съвместно разследване на "Свободна Европа" и "Антикорупционния фонд". Според публикацията им Цветанов е придобил жилището четири пъти по-евтино. Апартаментът се намира в престижния квартал "Изток" в София, в наградената през 2017 г. "Сграда на годината". Това е кооперация "Летера" на фирма "Артекс", известна като "Къщата на буквите".

В нотариалния акт пише: "Апартамент 10, с прилежаща сервизна шахта, със застроена площ на апартамента 239,90 кв./м.". В сделката попада и двоен гараж, отделен от останалите в сградата, плюс "ВИП асансьор", чиято шахта, според нотариалния акт, също е собственост на семейство Цветанови, става ясно от разследването, цитирано от bTV. 

За да се сдобие с имота, Цветанов е разменил със строителя две свои жилища на улица "Елемаг", заедно с две паркоместа. Доплаща и 100 000 лева. Така вторият в ГЕРБ придобива апартамента срещу 386 654 лева. Цената за имота излиза по 627 евро на квадрат, а квадратен метър в сградата започва от 2600 евро, твърдят от "Антикорупционния фонд".

Цветанов заяви, че е сключил сделката законно.

"Разменен е за тези два апартамента, в които живеех до 2018-а лятото и направихме замяна, като квадратурата на тези два апартамента, с разлика от 39 кв. м – тази развика, която съм доплатил с тези 100 000 лева. Всичко е на всичко е в един принцип на правото. Една сума е и с кредит, който изплащам и в момента, а другата сума е от възнаграждения в семейството. Сега  в момента имаме само два апартамента", обясни Цветанов.

По отношение на проверката на прокуратурата, Румяна Арнаудова коментира днес, че обичайно при такива проверки се изискват множество документи, сред които експертна справка и се взема решение има ли престъпление или не. Тя посочи, че няма пречка проверката да се извърши и от КПКОНПИ. "Ако и те са сезирани, вероятно и прокуратурата ще им възложи извършване на проверката, след което решаващото действие ще бъде на прокуратурата", допълни Арнаудова.

Няма никаква договорка с никого за апартамента ми. Няма нищо, което да е незаконно, коментира Цветанов пред журналисти днес, след като в медиите се появи и информация, че в същия ден, в който е прехвърлил двата си апартамента на строителна фирма, за да вземе един по-голям, те са били купени от негов служител.

Този човек не е служител на ГЕРБ, отсече Цветанов. И подчерта, че всички негови сделки са направени по българското законодателство и по банков път. "Минах през същото нещо през 2013 г. Знаете каква беше истерията. Минал съм през всички видове проверки. Нямам притеснение от нищо. Аз съм изряден български гражданин", категоричен бе шефът на депутатите от ГЕРБ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ