Борис Джонсън с план за 3 типа работни визи ако Брекзит се случи

Борис Джонсън с план за 3 типа работни визи ако Брекзит се случи

Борис Джонсън с план за 3 типа работни визи ако Брекзит се случи

Британският премиер Борис Джонсън обещава да въведе 3 типа работни визи след Брекзит, ако спечели парламентарните изборите на 12 декември, предава в. "Гардиън".

Планът на Джонсън е хората, пристигащи в страната за работа, да бъдат разделени на 3 категории – изключително талантливи професионалисти, квалифицирани служители, които имат предложение за работа, и нискоквалифицирани работници, за които ще се предлагат по-краткосрочни работни схеми. По думите на британският премиер новата визова система ще бъде базирана на т. нар. „австралийски модел“, при който кандидатите се пресяват чрез точкова система, пропускаща само специалисти и работници, за които има търсене в страната, и които няма да натежат на социалната й система.

„В предложението няма нищо радикално. Ситуацията най-вероятно няма да изглежда много по-различно от тази, която имаме в момента“, коментира Джонатан Портес, професор по икономика в Кингс колидж в Лондон

„Объркването в случая идва от това, че някои хора подхождат към дебата, говорейки само за двете крайности на спектъра, като например мозъчните хирурзи и работниците, които берат ягоди. Истината е, че повечето имигранти попадат някъде в средата. Месарите например са хора, които имат нужда от сериозно обучение, но те най-вероятно няма да влязат в категорията на висококвалифицираните. Повечето месари идва от Източна Европа.“, казва той.

Професорът подчерта, че Джонсън говори за „австралийски модел“, защото социологическите проучвания показват, че той се носи с добра слава, но всъщност предложената от него система се различава от австралийската.

„Ако спечелите определен брой точки за вашата квалификация, Австралия ще ви позволи да влезете в страната, дори и да нямате предложение за работа. Джонсън не предлага това за Великобритания. Ако неговият план беше такъв, то тогава можеше да говорим за радикална промяна“, добавя професорът.

Консерваторите на Джонсън планират и премахване на привилегиите на европейските граждани при влизане в страната. Това означава, че ако искат да посетят Великобритания с цел туризам и гостуване на близки, те ще трябва да кандидатстват онлайн за специално разрешително, което ще им осигури право на престой до 90 дни, предава „24 часа”. За престой, по-дълъг от три месеца, ще е необходима виза. За да я получат, трябва да докажат, че ще работят или ще се обучават на Острова.

Нискоквалифицираните работници ще имат право на едногодишна виза, след което ще трябва да се върнат в родината си за 12 месеца, преди да кандидатстват за нова виза. Средноквалифицирани работници пък ще трябва да доказват, че имат осигурена работа, която ще им носи доход от 30 000 паунда годишно, за да получат 5-годишно трудово разрешително. В момента цените на британските визи за граждани извън ЕС са между 350 и 1200 паунда, като най-малко плащат студентите, а най-много - бизнесмените

Очаква се новата визова система да влезе в сила от 2021 г., ако Великобритания и ЕС постигнат споразумение за Брекзит. В противен случай новите мерки може да бъдат изпълнени и на по-ранен етап.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ