Борис Джонсън: Лондон не подкрепя турската операция в Сирия

Борис Джонсън: Лондон не подкрепя турската операция в Сирия

Борис Джонсън: Лондон не подкрепя турската операция в Сирия

Британският премиер Борис Джонсън предупреди турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Лондон не може да подкрепи турската военна операция "Извор на мира" в Сирия, като му предложи съдействие в мирните преговори, предаде ТАСС. Това съобщи говорител на британския премиер след телефонен разговор на Джонсън и Ердоган.

Той каза, че Джонсън е изразил дълбока загриженост от продължаващата военна операция в Северна Сирия, която според него може още повече да влоши хуманитарната ситуация там и подкопае напредъка, постигнат в борбата с Ислямска държава.

Джонсън заявил, че Турция е важен партньор на Великобритания и съюзник в НАТО, и отбелязал ролята на Турция в борбата с Ислямска държава и щедростта й при подкрепата на бежанците от Сирия. Той обаче подчертал, че Великобритания не може да подкрепи военната й операция, и призовал Ердоган да я прекрати и да пристъпи към диалог за примирие, който Великобритания и международните партньори са готови да подкрепят.

Турция започна на 9 октомври операция "Извор на мира" в Северна Сирия, насочена срещу сирийските кюрдски бойци от Силите за защита на народа, които според Анкара са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия. Операцията цели да се създаде буферна зона, която да служи като защитен пояс за турската граница.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ