Борис Джонсън определи краен срок за преходния период след Брекзита

Борис Джонсън определи краен срок за преходния период след Брекзита

Борис Джонсън определи краен срок за преходния период след Брекзита

Британският премиер Борис Джонсън ще използва голямото си мнозинство в Камарата на общините, за да включи в ревизирания закон за напускането на ЕС разпоредби, че преходният период след напускането на съюза ще приключи на 31 декември догодина и няма да бъде удължаван, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Според политическия редактор на телевизия Ай Ти Ви Робърт Пестън в закона, който ще бъде разгледан в петък от Камарата на общините, са били внесени съответните поправки, които изключват удължаването на преходния период независимо от резултата от търговските преговори с ЕС. Това съответства на програмата, обявена в предизборния манифест на Консервативната партия, предаде БТА.

Подобни промени в законопроекта са предимно символичен жест, защото впоследствие в текста на приетия закон могат да бъдат внесени корекции, отбелязва Пестън. Те обаче показват сериозните намерения на консерваторите.

В резултат на новината курсът на лирата спадна с 0,6 на сто на азиатските пазари, отбелязва Ройтерс.

След напускането на ЕС Великобритания ще навлезе в преходен период, когато правилата и нормите на блока все още ще се прилагат на нейна територия и хора и стоки все още ще могат да се движат свободно между нея и останалите 27 държави членки, припомня Асошиейтед прес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ