Борисов: Бързо се развиват нещата по "Зеления пакт"

Борисов: Бързо се развиват нещата по Зеления пакт

Борисов: Бързо се развиват нещата по "Зеления пакт"

Толкова бързо се развиват нещата по "Зеления пакт", че 2030 г. съвсем скоро ще дойде. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение в химическия завод "Неохим" в Димитровград. Посещението му беше предавано на живо в официалния му профил във Фейсбук.

"Това са структуро-определящи предприятия. Много здраво сме стъпили в преговорите с "Газпром" за намаляване на цената на природния газ", заяви Борисов. По думите му, това е позволило да се намали цената на природния газ с над 50 процента и то със задна дата. Благодарение на предоговорените цени, само на завода в Димитровград са били върнати 17 млн. лева. и така са се запазили всички работни места.

"Сега продължаваме работа по "Зеления пакт", за да се гарантира работата на завода и доходите на работниците", изтъкна Бойко Борисов.  Освен това интерконекторът с Гърция се строи и в края на годината ще бъде готов. Това ще позволи в страната ни да се внася всякакъв вид природен газ. 

От ръководството на "Неохим" изтъкнаха, че благодарение на предоговарянето на цените с "Газпром" и постигнатите по-ниски цени на природния газ, над 1000 работни места са били запазени. 

В плана за възстановяване са предвидени пари за подкрепа на бизнеса, допълни вицепремиерът Томислав Дончев, който придружаваше Борисов при посещението му в "Неохим". Един от стълбовете за подкрепа е точно за "зелен преход". Водят се преговори с Европейската комисия /ЕК/, за да се разшири обхватът на районите, за които ще се осигури финансова подкрепа за "зелен преход". От ЕК искат пилотните райони да са три - Перник, Кюстендил и Стара Загора. България обаче настоява те да са повече, включително и Димитровград.

"Ние сме за малко по-голяма част от територията да бъде обхваната от Фонда. Там са 2,3 млрд., които са точно фокусирани към тези производства, които генерират емисии, за да станат нискоемисионни", добави Томислав Дончев. По думите му, колкото по-рано се започнат опитите за употребата на водород в производствата, толкова по-добре. 

Борисов коментира и процеса по ваксиниране, който тече в страната. "Управляваме по най-добрия начин пандемията. След някой друг ден ще отворим ресторантите, учениците ходят на училище. Разчитам на дисциплинирания и мислещия народ. Заслужава да водим нормален живот. Това не означава, че от 1 март всички трябва да се натикате в ресторанта. Трябва пак да бъде с цялото разбиране на хората, че пандемията не е свършила. Имаме цял март да ваксинираме. Това е огромен щит срещу вируса", посочи Борисов.  

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ